Het Adrz ziekenhuis in Goes.
Volledig scherm
Het Adrz ziekenhuis in Goes. © Cris Sohier

Voortaan dichtbij huis herstellen na stamceltransplantatie

GOES - Zeeuwse patiënten die een stamceltransplantatie hebben ondergaan, kunnen voortaan herstellen in het Adrz ziekenhuis in Goes. Normaal herstelden deze patiënten in het Erasmus MC in Rotterdam. Nu kunnen ze in de buurt van hun naasten verder opknappen.  

Op de afdeling Oncologie/Hematologie is nu één kamer beschikbaar waar patiënten na een stamceltransplantatie kunnen verblijven. Adrz verwacht op jaarbasis ongeveer 20 patiënten nazorg te kunnen bieden. ,,Op deze manier kunnen we mensen in een kwetsbare fase dichtbij familie houden”, zegt internist-hematoloog Yavuz Bilgin. ,,Maar ook voor ons als behandelend artsen is het buitengewoon prettig.”

Aan het ontvangen van patiënten die stamceltransplantatie hebben gehad, ging het een en ander vooraf. Bilgin: ,,Om patiënten die een autologe stamceltransplantatie hebben ondergaan, te kunnen verplegen, moeten we aan strenge voorschriften voldoen. Zo hebben artsen en verpleegkundigen intensieve trainingen gehad en liggen alle protocollen nauwkeurig vast. En uiteraard hebben we nauw contact met onze collega's in Rotterdam.”

Stamceltransplantaties vinden onder andere plaats bij mensen met bloed- en beenmergziekten, zoals lymfeklierkanker. Tijdens zo'n transplantatie zijn patienten erg kwetsbaar door een sterk verminderde weerstand. Daardoor is de kans op bijwerkingen en complicaties groot. Reden dat patiënten doorgaans in Rotterdam verbleven.”