Volledig scherm
Oud-imam Abdullah Haselhoef. © ANP

Voormalig imam Haselhoef (49) uit Krabbendijke overleden na auto-ongeluk

KRABBENDIJKE - De voormalig imam Abdullah Haselhoef die lange tijd in Krabbendijke woonde is gisteren op 49-jarige leeftijd overleden. Haselhoef, die in 2001 na de aanslag op de Twin Towers in New York bekend werd als spreekbuis van moslims in Nederland, kwam om het leven bij een auto-ongeluk.

Vrienden en kennissen van de omstreden geloofsgeleerde uitten hun verdriet op sociale media. Discussieplatform NieuwWij meldt dat er waarschijnlijk morgen een dienst voor hem wordt gehouden in de Haagse Nurul-Islam moskee.

De in Den Haag opgegroeide Surinamer verwierf landelijke bekendheid door zijn speech tijdens de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van 9/11. D
aarbij waren onder anderen het Nederlandse kabinet, kroonprins Willem-Alexander en Máxima aanwezig. Ook verscheen hij regelmatig op tv. Later kwam hij in opspraak na een uitspraak over homoseksuelen en bleek dat hij zijn opleiding tot imam niet had afgemaakt.

In 2011 werd Haselhoef gearresteerd voor grootschalige fraude met kinderopvangtoeslag en 
uitkeringsfraude. Hij werd daarvoor in 2016 veroordeeld tot 20 maanden celstraf.

Faisal Mirza

Zojuist vernomen dat Abdullah Haselhoef is overleden. Een goede vriend met wie ik woensdag nog samen gebeden heb. Het leven is zo fragiel. Innalillahi wa Inna ilayhi rajiun.