Volledig scherm
PREMIUM
Viskotter bij windpark op de Noordzee. © Harmen Van Der Werf

Voor een keertje zijn vissers het eens: de bouw van windparken in Noordzee is rampzalig voor visstand

BRUSSEL - Stop met de bouw van windparken in de Noordzee. De Thoolse visser Job Schot waarschuwde woensdag tijdens een bijeenkomst in het Europees Parlement voor de gevolgen van de ‘industrialisatie van de Noordzee’. Schot kreeg in Brussel bijval van de Franse vissers.

Voor Europa is de omschakeling naar duurzame energie een topprioriteit. Voor de komende dertig jaar is een enorme uitbreiding van het aantal windturbines gepland. Nu staan er vooral windmolens in de Noordzee. Die wekken samen 24 GigaWatt (GW) aan stroom op. Maar in 2050 moet op de Europese zeeën 450 GW aan elektriciteit worden opgewekt, waarvan de helft op de Noordzee. Dat betekent dat alleen al op het Nederlandse deel van de Noordzee 60 GW aan windenergie moet worden opgewekt. 

Voor het Europees Parlement reden om meer te willen weten over de impact van al die windparken op de visserij. De Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen (CU) is aangesteld als rapporteur. Op zijn uitnodiging gaven woensdag deskundigen hun visie.

  1. Romy (22) vocht zich terug van een eetstoornis: ‘Mijn moeder had mijn kleren voor in de kist al klaargelegd’
    PREMIUM
    VIDEO | PORTRET

    Romy (22) vocht zich terug van een eetstoor­nis: ‘Mijn moeder had mijn kleren voor in de kist al klaarge­legd’

    VLISSINGEN - Ruim een jaar maakte Romy Thuy (22) uit Goes wekelijks video’s over haar eetstoornis. Het leverde haar een nominatie op voor de Vrouw in de Media Award 2019. ,,Ik heb iets kunnen betekenen voor anderen die niet meer wisten hoe ze verder moesten. Die doodsbang waren. Die zagen dat hun lichaam al aan het afsterven was; net als het mijne, op het dieptepunt van mijn ziekte. Van vrijwel allemaal weet ik dat ze zich hebben laten opnemen en met zichzelf aan de slag zijn gegaan. Dat ik die award niet gewonnen heb, maakt me niet uit. Ik heb mijn doel bereikt.”