Volledig scherm
Paskal Jakobsen en Blanche Vinke (2e en 3e van links) en Door Jakobsen en Edwin Vinke (2e en 3e van rechts) in gesprek met de gasten tijdens de opening van Hard & Ziel in oktober vorig jaar © Lex De Meester

Volkskrant maakt gehakt van restaurant Hard&Ziel van Paskal Jakobsen: ‘de dood in de pot’

MIDDELBURG - De Volkskrant is op zijn zachtst gezegd niet gecharmeerd van restaurant Hard en Ziel in Middelburg. In een snoeiharde recensie sabelt Hiske Versprille het concept van Bløf-zanger Paskal Jakobsen en topkok Edwin Vinke volledig neer. ‘Afschuwelijk'. 

Het zelfbedieningsrestaurant opende afgelopen najaar de deuren aan de Turfkaai. Op de kaart staan tien (streetfood)gerechten van tussen de 7,50 en 12 euro, vaak van Aziatische origine, maar ook vol Zeeuwse ingrediënten.  Maar afgezien van de hotdog van rookwortel (‘prima’) en de arretjescake (‘ouderwets lekker’) kan de keuken Versprille alles behalve bekoren. ‘De makreel blijkt halfrauw en oneetbaar tranig. De ongare, smaakloze krieltjes zijn er maar een beetje bijgepleurd, de kruidenpasta is oud en onderop liggen fliebers tot snot gekookte, bittere groente’, is bijvoorbeeld het niet malse oordeel over het gerecht Liza's Vurige Visje.  Ook over de Crispy scharrelhoender is ze onverbiddelijk: ‘Hoe krijg je dit je keuken uit'. Woorden als ‘bah’ en ‘afschuwelijk’ worden niet geschuwd. ­

Poll

Een goed restaurant kan tegen kritiek

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
614 stemmen

Hard & Ziel krijgt een 4 van de culinair journaliste, die haar recensie afsluit met een sarcastische verwijzing naar de Bløf-hit ‘Zoutelande’: Ik ben blij dat ik hier ben. En niet meer daar.  

Opmerkelijk genoeg lijkt het meedogenloze oordeel niet te stroken met wat andere bezoekers van Hard&Ziel vinden. Op de Facebookpagina zijn zo goed als alle beoordelingen positief, al zijn dat er nog niet zo heel veel; 48. 

Het neerhalen van Hard&Ziel doet denken aan de column van NRC-columnist Marcel van Roosmalen. Hij schreef in februari een uiterst cynisch stukje over een bezoek aan Zeeland. Hij noemde de provincie onder meer ‘leeg en triest’.  Het was toen uitgerekend Jakobsen die zich de kritiek aantrok en met een ‘tegenaanval’ kwam.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement