Het aanbod aan versproducten loopt razendsnel terug, liet de Voedselbank Papendrecht deze week weten. Andere voedselbanken herkennen het probleem. ANP SEM VAN DER WAL
Volledig scherm
PREMIUM
Het aanbod aan versproducten loopt razendsnel terug, liet de Voedselbank Papendrecht deze week weten. Andere voedselbanken herkennen het probleem. ANP SEM VAN DER WAL © ANP

Voedselbank moet moeite doen voor verse spullen

VLISSINGEN - Maatregelen tegen voedselverspilling werpen hun vruchten af. Maar voor voedselbanken heeft de nieuwe spaarzaamheid een keerzijde. ,,Wij moeten harder ons best doen om eten binnen te halen", zegt Jacques Snepvangers van de Stichting Goed Ontmoet (voedselbank West-Brabant en Tholen). En dat terwijl het aantal klanten stijgt: op Tholen met vijftien procent ten opzichte van vorig jaar. 

Jacques Snepvangers van de stichting Goed Ontmoet, die ook Tholen van voedselpakketten voorziet.
Volledig scherm
Jacques Snepvangers van de stichting Goed Ontmoet, die ook Tholen van voedselpakketten voorziet. © Pix4Profs/Tonny Presser

Met name vlees en versproducten vinden steeds meer hun weg via de supers zelf, die tegen gereduceerde prijzen ‘laatste kans’-voedsel verkopen. De overheidscampagnes tegen voedselverspilling zijn effectief, concludeert Jacques Snepvangers. Huishoudens hebben het verschil geleerd tussen ‘tenminste houdbaar tot’ (THT, kan waarschijnlijk nog prima gegeten worden) en ‘uiterste verkoopdatum’ (voedselveiligheid na die datum niet gegarandeerd). Ook de supermarkten gaan bewuster om met producten die niet (meer) optimaal zijn, maar nog goed eetbaar. Kromme komkommers, iets te kleine pruimen, appels met een verhaal: supermarkten durven ze tegenwoordig in de schappen te leggen. De consument haalt er zijn neus niet meer voor op.