Volledig scherm
Neldes Hovestad, Zeeuws voorzitter van VNO-NCW en directeur Dow Benelux Terneuzen. © Dow Benelux

VNO-NCW-voorzitter Hovestad: deskundigen moeten grote projecten in Zeeland gaan trekken

TERNEUZEN - Deskundigen moeten de grote vraagstukken waarvoor Zeeland staat oppakken. Bestuurders moeten een stapje terug doen. Er wordt nu heel veel gepraat, maar te weinig gedaan, vindt Neldes Hovestad, de Zeeuwse voorzitter van de werkgeversvereniging VNO-NCW.

Hovestad, in het dagelijks leven algemeen directeur van Dow Benelux in Terneuzen, slaakte die hartenkreet donderdag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van VNO-NCW Zeeland. Hij vindt dat het aantal samenwerkingsverbanden te ver is doorgeschoten, of dat nu gaat over de arbeidsmarkt, het onderwijs of de vergroening van de industrie. Te veel bestuurders zitten aan tafel in brede overleggroepen. ,,We moeten als bestuurlijk Zeeland eens kijken hoe het beter kan! Ik denk daarbij ook dat we niet op basis van positie mensen moeten betrekken, maar op basis van deskundigheid. Het hoeven niet altijd de voorzitters, de wethouders en de gedeputeerden te zijn.”

Ondernemers

De afdelingsvoorzitter denkt dat de noodzakelijk kennis om projecten echt op te stuwen, vooral bij deskundigen zit, onder andere uit het bedrijfsleven. Zij moeten projectgroepen gaan leiden. Hem lijkt dat effectiever dan  veelvuldig bestuurlijk overleg. Hovestad: ,,De laatste keer in Middelburg hadden we gevraagd of de directies van Lumileds, Eastman en Van Ouwerkerk konden aanschuiven. Zij brachten veel ‘couleur locale’ in en kenden de lokale ondernemersdossiers feilloos. Zo zie ik Zeeland 2.0 voor me, van een bestuurlijk circuit naar een projectmatige aanpak met enthousiaste ondernemers.” 

Techniekpact

Hovestad noemde ook het Techniekpact, bedoeld om meer jongeren te interesseren voor een baan in de techniek. Volgens hem zijn de bedoelingen goed, maar is het resultaat te mager.

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.