Neldes Hovestad, Zeeuws voorzitter van VNO-NCW en directeur Dow Benelux Terneuzen.
Volledig scherm
Neldes Hovestad, Zeeuws voorzitter van VNO-NCW en directeur Dow Benelux Terneuzen. © Dow Benelux

VNO-NCW-voorzitter Hovestad: deskundigen moeten grote projecten in Zeeland gaan trekken

TERNEUZEN - Deskundigen moeten de grote vraagstukken waarvoor Zeeland staat oppakken. Bestuurders moeten een stapje terug doen. Er wordt nu heel veel gepraat, maar te weinig gedaan, vindt Neldes Hovestad, de Zeeuwse voorzitter van de werkgeversvereniging VNO-NCW.

Hovestad, in het dagelijks leven algemeen directeur van Dow Benelux in Terneuzen, slaakte die hartenkreet donderdag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van VNO-NCW Zeeland. Hij vindt dat het aantal samenwerkingsverbanden te ver is doorgeschoten, of dat nu gaat over de arbeidsmarkt, het onderwijs of de vergroening van de industrie. Te veel bestuurders zitten aan tafel in brede overleggroepen. ,,We moeten als bestuurlijk Zeeland eens kijken hoe het beter kan! Ik denk daarbij ook dat we niet op basis van positie mensen moeten betrekken, maar op basis van deskundigheid. Het hoeven niet altijd de voorzitters, de wethouders en de gedeputeerden te zijn.”

Ondernemers

De afdelingsvoorzitter denkt dat de noodzakelijk kennis om projecten echt op te stuwen, vooral bij deskundigen zit, onder andere uit het bedrijfsleven. Zij moeten projectgroepen gaan leiden. Hem lijkt dat effectiever dan  veelvuldig bestuurlijk overleg. Hovestad: ,,De laatste keer in Middelburg hadden we gevraagd of de directies van Lumileds, Eastman en Van Ouwerkerk konden aanschuiven. Zij brachten veel ‘couleur locale’ in en kenden de lokale ondernemersdossiers feilloos. Zo zie ik Zeeland 2.0 voor me, van een bestuurlijk circuit naar een projectmatige aanpak met enthousiaste ondernemers.” 

Techniekpact

Hovestad noemde ook het Techniekpact, bedoeld om meer jongeren te interesseren voor een baan in de techniek. Volgens hem zijn de bedoelingen goed, maar is het resultaat te mager.