Volledig scherm
Transport van mosselzaad. © Dirk-Jan Gjeltema

Vloot mag weer mosselzaad vangen

YERSEKE - De mosselvloot is vandaag uitgevaren om voor het eerst sinds anderhalf jaar weer op mosselzaad te vissen. Het was tot op het laatst onzeker of de vergunning op tijd zou binnenkomen, maar gistermiddag kwam er dan toch groen licht.


Het mosselzaad (piepkleine mosselen) wordt opgevist op de Waddenzee. Naar verwachting zal de vloot 150.000 mosselton opvissen, dat is gelijk aan 15 miljoen kilo. Deze week wordt er drie dagen gevist en over twee weken varen de schepen opnieuw uit. Het opgeviste zaad wordt vervolgens uitgezaaid op kweekpercelen in de Waddenzee of de Oosterschelde. Voor de mosselsector was het een opluchting dat er dit jaar weer voldoende mosselzaad is gevallen om op te kunnen vissen. Het alternatief - mosselzaad dat is ingevangen met mzi's - is veel duurder door de hoge productiekosten en niet onbeperkt voorhanden.

  1. Belgische pedofiel vergrijpt zich aan stiefdochter in zwembad Terneuzen: ‘In België mag ik niet bij zwembaden komen’

    Belgische pedofiel vergrijpt zich aan stiefdoch­ter in zwembad Terneuzen: ‘In België mag ik niet bij zwembaden komen’

    BRUGGE - Een veroordeelde pedofiel heeft in de Brugse rechtbank opnieuw 3 jaar cel gekregen voor de herhaaldelijke aanranding van zijn 12-jarige stiefdochter in een zwembad in Terneuzen. Danny B. (48) kreeg in 2013 al eens 4,5 jaar cel voor gelijksoortige feiten, maar ging opnieuw over de schreef tijdens z’n penitentiair verlof. ,,We gingen in Nederland zwemmen, omdat ik in België niet in de buurt van zwembaden of scholen mocht komen”, zei hij tijdens z’n verhoor.