Volledig scherm
Het vliegtuigje boven het centrum van Middelburg. Inzet: vlag met de tekst 'terreur-revolutie'. © Theo Giele

Vliegtuig met spandoek 'terreur/revolutie' zorgt voor commotie in Middelburg

update I videoMIDDELBURG - Een vliegtuig dat vrijdagochtend boven het centrum van Middelburg vloog, heeft flink wat onrust veroorzaakt. Achter het toestel hing een spandoek met de tekst 'terreur/revolutie'.

Het vliegtuigje hing ongeveer een kwartier boven het centrum van Middelburg. Van 'de interventie' zijn opnames gemaakt voor een videokunstwerk van de Vlissinger Dani Ploeger. Het is onderdeel van kunstproject 'Stel de stad een vraag' door middel van beelden in de openbare ruimte. De video waarvoor de opnames bedoeld zijn, wordt vanaf aanstaande zaterdag tot en met 17 september vertoond in de Middelburgse kunstgalerie Ruimte Caesuur.

Onrust

Bij Vliegveld Midden-Zeeland stond de telefoon direct roodgloeiend. Directeur Enno Belderok zegt dat er zeker acht telefoontjes zijn binnengekomen in een tijdsbestek van nog geen tien minuten. Het gaat volgens hem om een toestel van SandAir in Rotterdam, een bedrijf dat gespecialiseerd is in vliegtuigreclame. Dat heeft het betreffende bedrijf inmiddels ook bevestigd.

Het toestel vertrok vanmorgen vanaf het vliegveld in Arnemuiden. Belderok: ,,Toen we het vliegtuig zagen opstijgen dachten wij meteen: dit is op het randje. Zo'n tekst maakt mensen ongerust. Daarom hebben we het vliegtuig teruggeroepen", zegt hij. Inmiddels is het toestel weer aan de grond.

Handhaving

Ook de gemeente Middelburg en de politie zijn door verschillende mensen uit de omgeving gebeld. ,,Wij begrijpen dat er zorgen ontstaan door zo'n tekst", reageert politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage. ,,Maar omdat het om een kunstproject blijkt te gaan, is het verder niet echt zaak van de politie."

Begin van de middag heeft de Koninklijke Marechaussee nog een verklaring opgenomen bij de piloot van het toestel. Over de inhoud van het gesprek wil de woordvoerder niets kwijt, maar er was volgens haar geen aanleiding om verdere maatregelen te treffen.

Dani Ploeger

Kunstenaar Dani Ploeger reageert verbaasd op alle ophef. ,,Ik vind het echt frappant dat mensen zich hier serieus zorgen maken om zo'n klein toeristisch vliegtuigje dat boven een pittoresk plein in Middelburg vliegt", zegt hij. ,,Maar het was ook wel mijn bedoeling om mensen de vraag te stellen: 'wat doet het thema terrorisme hier'?"

Quote

Ik vind het frappant dat mensen zich serieus zorgen maken om zo'n klein vliegtuig­je dat boven een plein in Middelburg vliegt

Kunstenaar Dani Ploeger

Het gaat hem voornamelijk om dat specifieke woord. ,,Wat betekent het nou eigenlijk? Wanneer is iets terrorisme, en wanneer is iets revolutie? Dat is het spanningsveld als het gaat om het ondermijnen van de gevestigde orde. Wanneer wordt iets betiteld als terreur en wat doet dat met de beleving die we hebben bij bepaalde acties? Het is interessant om te zien dat mensen zo'n klein vliegtuigje dan opeens echt als gevaar zien."

De Vlissinger zoekt vaker de grenzen op in zijn videowerken. Zo ging hij eerder dit jaar naar de Oekraïens-Russische frontlinie en ging hij begin vorig jaar nog een iPad te lijf met een kalasjnikov. Destijds vertelde hij dat hij op deze manier de diversiteit in de kunst wil bewaken, onafhankelijk van subsidie of samenwerkingen met het bedrijfsleven.

Presentatie video

De expositie wordt zaterdagmiddag om 16.30 uur officieel geopend. Dan wordt ook Ploegers video gepresenteerd, waar het 'vliegfestijn' zoals hij het zelf noemt, voor bedoeld was.