Volledig scherm
Dit jaar zijn de vliegende beestjes wat aan de late kant. © Thinkstock

Vliegende mieren duiken massaal op in Zeeland, maar geen zorgen: het is maar tijdelijk

Ze zijn weer massaal uitgevlogen in Zeeland: de vliegende mieren. Elke zomer duiken ze op in groten getale en zorgen voor veel overlast. Dit jaar zijn de vliegende beestjes wat aan de late kant. Dat heeft volgens boswachter Frans Kapteijns te maken met het weer. 

,,Het is de afgelopen weken erg regenachtig en vrij koud geweest. Dan wachten ze gewoon totdat het weer droog en zonnig is. Dat was woensdag het geval, dus vliegen ze dan uit", vertelt Kapteijns. ,,Ze zijn dus ongeveer twee weken later dan we ze normaal zien, maar dat heeft voor de beestjes zelf geen gevolgen.”

Op sociale media klagen veel Zeeuwen dat ze last hebben van de vliegende mieren. “Vliegende mieren in de tuin, tot daar aan toe. Ik kom vanmiddag na een kwartiertje terug thuis, heel m’n kot vergeven van die klote beesten, bah!”, schrijft Lilian. Andere reacties: “Ik word er gek van, hele nesten in onze tuin” en “Bij mij in de tuin, ik wist niet wat ik zag zo veel.”

Bruidsvlucht

De mieren zijn met hun bruidsvlucht bezig: de toekomstige koninginnen en vruchtbare mannetjes vliegen uit om een nieuw volk te beginnen. De vleugels die ze daarvoor gebruiken, zijn maar tijdelijk. Daardoor kunnen de dieren er vaak niet goed mee omgaan en vliegen ze overal in. Dat kan voor overlast zorgen bij mensen die in de tuin willen zitten.  Maar volgens Kapteijns hebben we er maar even last van: ,,Met een dag of twee zijn de meesten weer weg. Dan is de overlast voorbij.”

Invasieve exoten

De meeste mieren die overlast veroorzaken zijn zogenaamde invasieve exoten: soorten die van nature in ons land niet voorkomen, maar hier gekomen zijn vanwege het wisselende klimaat en transport. ,,Van onze ‘eigen’ mieren hebben we nagenoeg geen last. Van de exoten wel. Dat komt doordat zij zich vaak nestelen onder tegels. Daar is het warmer en dat zijn ze gewend. Zodra zij dan uitvliegen zitten ze ons in de weg.”

Wat te doen tegen vliegende mieren?

Zijn tip is dan ook: haal de tegels uit je tuin. ,,Als ze geen tegels hebben om onder te nestelen, zullen de invasieve mieren jouw tuin waarschijnlijk links laten liggen. Je zult dan direct merken dat je er minder last van hebt. Ook kun je je regenwater afvoer van het riool afkoppelen en in de tuin laten lopen. Daarmee verdrink je niet alleen nesten die er al zitten, maar daardoor wordt ook de grond zachter. Door de zachte grond zullen mieren zich er minder snel nestelen.” En verder is het volgens Kapteijns een kwestie van uitzitten. Na een paar dagen is het weer voorbij. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement