Volledig scherm
Vlaamse redeboot voor Vlissingen. © Ruben Oreel

Vlaamse loodsen hervatten werk na dag staking; compromis bereikt

ANTWERPEN - De Vlaamse loodsen hebben vanavond, dinsdag, om zeven uur het werk hervat, nadat de vakbonden en Vlaams minister Liesbeth Homans een compromis hadden bereikt.

Sinds maandagavond zeven uur voerden de loodsen actie, waarvan scheepvaartverkeer van en naar Antwerpen, Gent en Zeebrugge veel hinder ondervond. Ook sluispersoneel staakte. Aanleiding was het besluit van de Vlaamse regering om wijzigingen aan te brengen in het ambtenarenstatuut, wat een versobering inhield van de ziekteverlofregeling met ook gevolgen voor de pensioenopbouw.

De vakbonden verweten minister Homans eenzijdig hiertoe besloten te hebben. In de loop van dinsdag is overleg gevoerd, waarvan het resultaat is dat een adempauze wordt ingelast. Een werkgroep wordt ingesteld om tot elkaar te komen.

De gevolgen van de actie van de loodsen waren groot voor met name de haven van Antwerpen. Zo'n vijftig schepen moesten wachten, in de haven dan wel op zee. ,,Dit is niet goed voor het imago voor de haven", liet woordvoerster Nathalie van Impe van het Antwerps Havenbedrijf dinsdagochtend weten, ,,en niet goed voor de Belgische economie in het algemeen." Een aantal schepen is afgeleid naar Rotterdam en Le Havre.

Niet alle scheepvaart op Gent en Antwerpen lag overigens stil. Nederlandse loodsen handelden 'gewoon' hun aandeel (27,5 procent) in de scheepvaart op Antwerpen en Gent af.

De Vlaamse vakbonden, met name het christelijke ACV en het socialistische ACOD, dreigden de hele week actie te voeren, met vrijdag een algemene staking van Vlaamse ambtenaren. Alle acties zijn nu van de baan.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement