Volledig scherm
In juni werd in Nieuwpoort ook al eens geprotesteerd tegen de pulsvisserij. © AFP PHOTO / BELGA / KURT DESPLENTER

Vlaams protest tegen pulsvisserij

NIEUWPOORT - In de haven van Nieuwpoort wordt zaterdag een manifestatie gehouden tegen de pulsvisserij. Volgens Vlaamse ‘ambachtelijke vissers’ is het elektrisch vissen ‘catastrofaal’ voor hun economische situatie. 

Het protest is een initiatief van de Franse milieuorganisatie Bloom die hardnekkig campagne voert tegen de pulsvisserij. 

Het protest krijgt op Twitter steun van Vlaamse politici van de Groenen, de Vlaams nationalistische N-VA en de sociaal-democratische SP.A. Het Vlaamse instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO daarentegen noemt de techniek daarentegen enkele jaren geleden ‘veelbelovend’. 

Pulsvisserij is een techniek waarmee platvis en garnalen door middel van elektrische impulsen de netten in wordt gedreven. Nederland heeft 84 vergunningen voor het elektrisch vissen verleend. Het lot van de pulsvissers ligt in handen van de Europese Unie. Begin oktober lukte het niet om tot overeenstemming te komen over een voorstel om de pulsvisserij in elk geval tot 2022 toe te staan tot de resultaten van meerjarig onderzoek bekend zijn. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement