Visser stuit op Zeeuwse muur: ‘Geen compensatie maar realisatie van marinierskazerne’

update 15.34 uur I videoMIDDELBURG - Van dooi in de koude oorlog tussen Den Haag en Zeeland om de marinierskazerne is na het bezoek van staatssecretaris van Defensie Barbara Visser aan de Zeeuwse bestuurders nog geen sprake. ,,Koel”, zo omschrijft de Vlissingse wethouder Albert Vader de sfeer tijdens het gesprek maandagochtend in Middelburg. Gedeputeerde Dick van der Velde: ,,Geschaad vertrouwen herstel je niet door even sorry te zeggen.”

De dienstauto van Visser draait stipt op tijd, even voor tienen het Abdijplein op. In de Admiraliteitszaal, de deftige vergaderruimte van het dagelijks provinciebestuur, wachten Vader en dagelijks provinciebestuurder Dick van der Velde op haar komst. De ontvangst van de staatssecretaris bij de ingang van het provinciehuis laten ze over aan hun voorlichters.

De staatssecretaris verwacht geen vrolijk begin van de werkweek, na alle commotie van de afgelopen dagen rond het hoofdpijndossier marinierskazerne. Vader, Van der Velde en de rest van Zeeland moesten vorige week uit de media vernemen dat Visser denkt aan ‘heroverweging’ van het besluit uit 2012 om de mariniers van Doorn naar Vlissingen te verplaatsen. Zonder dat Zeeland het wist, liet ze al alternatieve locaties voor de kazerne onderzoeken. Visser rekent op boze gezichten, zegt ze als ze uit de auto is gestapt.

‘Het was een goed gesprek, ook een stevig gesprek’

Er zou twee uur zijn uitgetrokken voor het gesprek, maar na een uurtje is het overleg voorbij. ,,Het was een goed gesprek, ook een stevig gesprek, waarin de bestuurders hun zorgen, of beter gezegd hun ongenoegen hebben verwoord”, zegt de staatssecretaris. Er komt geen gezamenlijk verklaring. Ieder staat afzonderlijk de pers te woord.

Gedeputeerde Van der Velde: ,,Op zich hadden we gehoopt dat ze wat eerder gekomen was, zodat we niet via de pers van alles hadden hoeven te vernemen. Het was in eerste instantie een moeizaam gesprek.” Vader: ,,We hebben meer dan duidelijk gemaakt wat ons ongenoegen is. We vinden nog steeds dat de staatssecretaris gewoon de telefoon had kunnen pakken om bij ons haar dilemma’s te delen.”

,,Het besluit uit 2012 staat nog”, zegt Visser plichtmatig. Maar dat wil niet zeggen dat de kazerne er komt. Op de vraag wat de kans is dat het project, ondanks alle bezwaren binnen het Korps Mariniers, toch doorgaat, zegt ze. ,,Ik ga daar geen speculaties over doen, want we zijn nog helemaal niet zo ver. We hebben aangegeven dat we zorgen hebben over de toekomst van het Korps Mariniers. Aan de andere kant staan we ook voor de afspraken met Zeeland.”

Zeeuwse bestuurders zijn nog lang niet aan onderhandelen over compensatie toe

Het kabinet zegt oog te hebben voor de economische schade die Zeeland en meer bepaald Vlissingen lijden als de 1800 mariniers niet komen. Maar de Zeeuwse bestuurders zijn nog lang niet aan onderhandelen over compensatie toe. Ze hebben geen lijstje met maatregelen die het afblazen van de marinierskazerne goed kan maken. Vader: ,,We hebben gesproken over realisatie en niet over compensatie. Zo doen wat dat in dit land. Niet om de hete brij heendraaien. Die afspraken liggen er en op deze manier gaan we het gewoon doen. Er zullen er nog meerdere gesprekken moeten volgen, als het maar gaat over de realisatie van de kazerne.”

Quote

Voor ons blijft staan: de mariniers­ka­zer­ne komt in Vlissingen

Dick van der Velde, gedeputeerde

Van der Velde: ,,Er is nog geen vervolgafspraak gemaakt. We hebben wel gezegd: wij zijn bereid medewerking te verlenen zoals we dat ook de afgelopen jaren gedaan hebben. Op die uitgestoken hand mag de staatssecretaris rekenen. Maar voor ons blijft staan: de marinierskazerne komt in Vlissingen.”

Hoe ijzig de sfeer is onderstreept de provincie Zeeland een paar uur na vertrek van Visser met een niet mis te verstaan persbericht. Over de excuses die Visser had gemaakt over het laat informeren van de Zeeuwen is in het persbericht te lezen. ,,De Zeeuwse delegatie had daar weinig boodschap aan. Gedeputeerde Dick van der Velde: ‘Geschaad vertrouwen herstel je niet door even sorry te zeggen. Daar is wel meer voor nodig.’ Zeker omdat de staatssecretaris tijdens het gesprek toegaf andere locaties dan Vlissingen te hebben onderzocht als mogelijke vestigingsplaats voor een nieuwe marinierskazerne.”

Volledig scherm
Staatssecretaris Barbara Visser komt aan op het Abdijplein in Middelburg voor een gesprek over de marnierskazerne. © Dirk-Jan Gjeltema