Op de SCH 45 worden de netten aangepast, waarbij water over de zeebodem wordt gespoten, om de vissen in het net te drijven.
Volledig scherm
Op de SCH 45 worden de netten aangepast, waarbij water over de zeebodem wordt gespoten, om de vissen in het net te drijven. © Peter de Jong Fotografie

Vissen met waterstraaltjes is mogelijk oplossing voor pulsvissers

VLISSINGEN - Er komt een grootschalige proef naar het vissen met waterstraaltjes. Deze methode is mogelijk een alternatief voor de pulsvisserij, die vanaf medio volgend jaar definitief verleden tijd is.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit steekt ruim 920.000 euro subsidie in verder onderzoek naar de mogelijkheden. Het initiatief is afkomstig van rederij Jaczon. Het bedrijf deed de afgelopen tijd al kleinere experimenten met waterstraaltuig op zowel de ARM 33 als de SCH 45, na geslaagde laboratoriumtests in Zeeland.

Bij de pulsvisserij wordt tong en schol met zwakke stroompulsen van de zeebodem opgeschrikt, waarna de vissen de netten inzwemt. Jaczon probeert datzelfde effect te bereiken met waterstralen. De methode is net zo gunstig voor het brandstofgebruik van de viskotters als de pulsvisserij.

Op grotere schaal

De voorlopige resultaten stemmen Jaczon optimistisch. Daarom wil het bedrijf het systeem op grotere schaal beproeven op de SCH 63. Het wachten was nog op subsidie van het ministerie van LNV. Dat heeft de aanvraag nu goedgekeurd. ,,Als gevolg van het pulsverbod dient een alternatief te worden gevonden om de beoogde verbeteringsslag te kunnen realiseren”, aldus het ministerie. ,,De pilot waterjet voor de tongvisserij lijkt hier invulling aan te kunnen geven.”

De experimentele methode heeft al de toorn gewekt van de Franse milieuorganisatie Bloom, die eerder de pulsvisserij een halt wist toe te roepen. Zij heeft de Europese Commissie onlangs gevraagd alert te zijn op deze nieuwe ontwikkeling. Bloom spreekt van ‘Kärcher-visserij’, naar de bekende fabrikant van hogedrukspuiten. 

  1. Genezen ic-patiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’
    PREMIUM

    Genezen ic-pa­tiënt: ‘Drie dagen geleden kreeg ik weer zin in het leven’

    MIDDELBURG - De kwetsbaarheid van de mens, is een thema dat de Middelburgse kunstschilder Jos Pielage (1951) tot uitdrukking brengt in zijn werk. ,,Hoe fragiel het menselijk leven is en hoe geluk of pech afhangt van factoren die buiten ons liggen, maar vaak alles bepalen”, meldt hij op zijn website. Hij ondervond die kwetsbaarheid letterlijk aan den lijve, toen hij besmet raakte met het coronavirus. Hij belandde op de intensive careafdeling van ziekenhuis Adrz in Goes. Donderdag rond het middaguur mocht hij als eerste genezen IC-patiënt naar huis.