Verzwakte zeehondenpups spoelen aan op stranden en zeedijken

BORSSELE – Hulpverleners hebben hun handen vol aan zeehondenpups die aanspoelen op Zeeuwse stranden en zeedijken. De jonge weesdieren zijn verzwakt en uitgeput. 

Volledig scherm
Een zeehondenpup spoelde donderdag aan bij Breskens. © Albert Dijkstra/EHBZ

Een wandelaarster trof donderdagmorgen een zeehondenpup aan op de zeedijk bij Borssele. Het dier, dat amper zes kilo woog, was achter een rij basaltblokken terecht gekomen, vertelt Albert Dijkstra van Eerste Hulp bij Zeezoogdieren (EHBZ). ,,Het kon onmogelijk zelfstandig terugkeren naar zee.” Dinsdag vond een Duitse toeriste ook al een huiler aan op het strand bij Breskens. Ook Jaap van der Hiele van het Reddingsteam Zeedieren heeft de afgelopen dagen enkele zeehondenpups gered bij Breskens en ‘s Gravenpolder.

Moeder kwijt

De hausse van gestrande zeehondenpups heeft te maken met het begin van het geboorteseizoen. De huilers komen in de problemen, omdat ze hun moeder kwijt zijn. Dijkstra: ,,Het gaat om hele kleine dieren, die één of twee dagen oud zijn. Ze zijn uitgeput en afhankelijk van moedermelk. Als we ze niet helpen, dan redden ze het niet.” De dieren raken verweesd door allerlei oorzaken, legt Van der Hiele uit. ,,Dat kan komen door golfslag, maar ook doordat ze schrikken van bijvoorbeeld mensen, boten of vliegtuigen.”

De hulpverleners verwachten dat ze de komende dagen nog meer aangespoelde zeehonden moeten redden, omdat de wind toeneemt. ,,Met harde wind is er meer risico dat zeehonden hun moeder kwijtraken", legt Van der Hiele uit. Het geboorteseizoen duurt nog enkele weken.

Niet oppakken!

Wie een pup vindt, kan het best afstand houden, adviseert Dijkstra. ,,Verstoor de natuur niet! Pak het dier beslist niet op. Het is lang niet altijd nodig om de zeehond te redden. Vaak is het gewoon een gezond dier. De populatie zeehonden is de afgelopen twintig jaar zo gegroeid in Zeeland, dat het steeds normaler is dat je een zeehond aantreft.” De hulpverleners bekijken eerst wat de conditie van de pups is. ,,We beginnen met observeren, want misschien is de moeder wel in de buurt.” 

Als het dier niet zelfstandig verder kan, wordt het naar een opvangcentrum gebracht: A Seal in Stellendam, Ecomare op Texel en zeehondencentrum Pieterburen. Daar krijgt het voeding en medicatie. ,,We proberen ze zo kort mogelijk in zo’n centrum te houden, want zeehonden zijn het best af in de wilde natuur.”

Wie een zeehond vindt, kan 24 uur per dag bellen met A Seal in Stellendam: 088-2747795.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement