Volledig scherm
© ANP/Politie

Vermiste Herman Ploegstra op coldcase-kalender voor gedetineerden

VLISSINGEN - De vermiste Herman Ploegstra uit IJzendijke is één van de personen die genoemd worden op de coldcase-kalender die maandag aan gedetineerden in Nederlandse gevangenissen wordt uitgereikt.

Ploegstra (35) werd voor het laatst gezien op dinsdag 26 oktober 2010 in Breskens. Hij verdween na een bezoek aan een sportschool. Zijn BMW type x5 werd teruggevonden, verder bleef de vermissing een mysterie. Op televisie werd uitgebreid aandacht besteed aan de zaak-Ploegstra, onder meer door Opsporing Verzocht en het Tros-programma Vermist. Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries dook in de zaak, maar de oplossing bleef uit. Broers Jan en Cees Ploegstra zeiden op bank bij Vermist-presentator Jaap Jongbloed ervan uit te gaan dat Herman is vermoord.

Verenigde Staten

Coldcases zijn onopgeloste moord- en vermissingszaken, waar vaak al jaren onderzoek naar is gedaan maar die nog steeds niet zijn opgelost. Het idee om een coldcase-kalender uit te delen onder gedetineerden is overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar op veel plaatsen met kaartspellen aandacht wordt gevraagd voor coldcases. In veel gevallen leidde dat tot een oplossing.

De Nederlandse kalender is een proef. Vooralsnog wordt de kalender uitgedeeld in gevangenissen in Leeuwarden, Zutphen, Sittard, Zwaag en Justitieel Complex Schiphol. Als de proef succesvol verloopt wordt de kalender mogelijk onder gedetineerden in andere inrichtingen uitgereikt. Op de kalender staan in totaal 52 onopgeloste zaken. De vermissing van Herman Ploegstra is de enige Zeeuwse. Per zaak wordt een beloning uitgeloofd van 15.000 euro.

Wie meer weet over een zaak, wordt verzocht te bellen naar 0800-6070 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). Mailen kan ook: coldcase@politie.nl

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement