Volledig scherm
Jan van de Rijt (links) en Gerard Wanders. © Dirk Jan Gjeltema

Verkeersregelaars zijn scheldpartijen en bedreigingen zat

pollVLISSINGEN - Pinksteren staat voor de deur. Een weekend vol evenementen die alleen kunnen plaatsvinden met de hulp van verkeersregelaars. Die staan er vaak vrijwillig, maar krijgen daar niet altijd waardering voor. Jan van de Rijt staat op tegen de bedreigingen en scheldpartijen die hij altijd voor lief heeft genomen.

Zoek in het nieuws op de term 'verkeersregelaar' en er komen tientallen resultaten naar boven van aanrijdingen, bedreigingen en mishandelingen. Dit soort incidenten komen net zo goed voor in Zeeland, zegt Jan van de Rijt (67) uit Krimpen aan den IJssel. En hij kan het weten, want de verkeersregelaar helpt al vijftien jaar met veel plezier op de vele festivals en evenementen die 's zomers in Zeeland plaatsvinden. 

poll

Verkeersregelaars verdienen respect

  • Eens (94%)
  • Oneens (6%)
1453 stemmen

,,Ik vind het schitterend werk. Ik maak me nuttig voor de maatschappij en krijg daar veel waardering voor." Maar niet iedereen is blij met de aanwezigheid Van de Rijt en zijn collega's. ,,Sommige mensen raken al geïrriteerd als ze ons zien. 'Heb je er weer één met zo'n hesje', denken ze dan. Ze hebben geen zin om even stil te staan, of om een stuk om te rijden", zegt hij. En die onwil loopt nog wel eens uit de hand.

Van de Rijts collega Gerard Wanders (68) uit Steenbergen werd vorige zomer tijdens de avondvierdaagse in Zierikzee bewust aangereden. ,,De irritaties liepen hoog op, omdat de mevrouw achter het stuur een afspraak had op een locatie die tijdelijk niet te bereiken was. Ik was schijnbaar al de derde verkeersregelaar die haar tegenhield en uit frustratie reed ze tegen me aan", zegt Wanders.

,,Gelukkig blijft het over het algemeen vooral bij incidenten", nuanceert Wanders. Volgens Van de Rijt ontstaan die mede doordat mensen zich niet bewust zijn van de bevoegdheden die verkeersregelaars hebben: ,,Mensen zijn verplicht om onze aanwijzingen op te volgen. Wij staan altijd boven de situatie die op verkeersborden staat aangegeven." 

Lees het volledige verhaal in de PZC van woensdag.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement