Volledig scherm
Open dag bij het windmolenpark op Neeltje Jans vorig jaar. © Dirk Jan Gjeltema

Vergunning voor windparken op Neeltje Jans

NEELTJE JANS - De nieuwe windmolens op Neeltje Jans leveren geen schade op aan de natuur. De provincie wil vijf vergunningen en vijf ontheffingen verstrekken voor verbetering van twee bestaande windparken en de aanleg van drie nieuwe.

De plannen zijn niet nieuw. De vier bestaande molens in park Neeltje Jans en de vier in Noordland-Buiten, aan de zeezijde, worden over twee jaar deels vervangen door grotere exemplaren tot 140 meter hoog. Dan komen er nog drie nieuwe windparken: Poolvoet, Binnenhaven en Roggenplaat-west. Dit laatste park ligt op het werkeiland Roggenplaat op de Oosterscheldekering en moet dus niet verward worden met de zandplaat Roggenplaat in de Oosterschelde. 

De bedoeling is om het opwekkingsvermogen van windmolens op Neeltje Jans te vergroten. In 2017 werd nog 80 MegaWatt opgewekt. Dat moet 130 MW worden in 2021 en 140 MW in 2027.

Voor de bouw van de parken is gezocht naar een opstelling waarbij de negatieve effecten op de natuur zo klein mogelijk zijn. De ontwerpbesluiten hebben ter inzage gelegen zonder dat er protesten zijn ingediend.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement