Volledig scherm
Werkzaamheden bij de Poortersweg in Vlissingen voor een nieuwe rotonde en aanvoerwegen voor bedrijventerrein Souburg II, Buitenhaven en Marinierskazerne en de Kenniswerf. © Claudia Sondervan

Verder uitstel Marinierskazerne? VVD stelt vragen, GroenLinks wil afstel

DEN HAAG - De defensiebegroting die in het kader van Prinsjesdag is gepubliceerd zaait verwarring over mogelijk nieuw uitstel van bouw van de Marinierskazerne. De VVD heeft vragen, GroenLinks eist afstel, er is niks aan de hand, zeggen Rijk en provincie. 

De Marinierskazerne had eigenlijk in 2017 al de deuren had moeten openen. Nu lijkt de openingsdatum van 2024 mogelijk niet te worden gehaald. In juni stelde staatssecretaris Barbara Visser nog het gunnen van het bouwrijp maken van het terrein uit tot uiterlijk 1 juli 2020. Dat was om genoeg tijd te nemen voor overleg met de medezeggenschapscommissie van de mariniers.  Nu staat in de nieuwe defensiebegroting dat het sturen van de d-brief - dat is het moment waarop de Tweede kamer wordt geïnformeerd over de aanbesteding - is gepland in 2021. Dat lijkt op minimaal een half jaar uitstel. 

Perplex

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks zegt in een persbericht ‘perplex’ te zijn. ,,Dit kun je geen behoorlijk bestuur meer noemen", aldus Kamerlid Isabelle Diks. ,,Zowel de gemeenten Vlissingen en Utrechtse Heuvelrug, als de betrokken provincies én de mariniers hebben recht op zekerheid over hun toekomst.” Wat GroenLinks betreft wordt de aanbesteding nu definitief stopgezet. ,,Het is een gebrekkige kazerne die voor veel te veel geld op de verkeerde plek wordt gezet."

Het Middelburgse Kamerlid André Bosman (VVD) houdt vooralsnog vast aan de brief die Visser in juni heeft gestuurd. ,,Maar ik ga hier zeker vragen over stellen. Ik zit er heel simpel in. Als het medezeggenschapsoverleg is afgerond, gaat in Vlissingen de spa de grond in. Dat kan nog steeds eerder zijn dan juli 2020. Het is een politieke spin van GroenLinks om te roepen dat de beslissing nu weer is uitgesteld. Dat is omdat zij die verhuizing naar Vlissingen niet willen. In mijn ogen is er niks veranderd."

Dat laatste wordt bevestigd door een woordvoerder van de provincie - die heeft overlegd met het ministerie van Defensie. De brief van de staatssecretaris gaat over het bouwrijp maken van de grond en daar is niets aan veranderd. De d-brief die genoemd wordt in de begroting gaat over de bouw van de kazerne zelf. Volgens provincie en Rijk is er dus geen sprake van extra uitstel.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Debora (24) werkt in vluchtelingenkamp op Lesbos: ,,Hoe zeg je liefdevol ‘nee’ als alles in je schreeuwt dat je deze mensen moet helpen?”
    PREMIUM

    Debora (24) werkt in vluchtelin­gen­kamp op Lesbos: ,,Hoe zeg je liefdevol ‘nee’ als alles in je schreeuwt dat je deze mensen moet helpen?”

    BRUINISSE - Een moeder met een pasgeboren baby en een kindje van amper één jaar smeekt om een droog, warm plekje in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos. Maar alles wat Debora Molenaar haar op dat moment kan bieden, is een modderig tentje aan de rand. Het is de dagelijkse praktijk voor de 24-jarige hulpverlener uit Bruinisse. Voor de feestdagen is ze even terug op het thuishonk. Om emotioneel bij te tanken.