Volledig scherm
Hond uitlaten op het Meiveld in Middelburg (archief). © Dirk Jan Gjeltema

Verbod op vuurwerk rond kinderboerderij en vogelopvang in Middelburg

MIDDELBURG - Vuurwerk afsteken is dit jaar verboden op twee plekken in Middelburg: Meiveld en Park Toorenvliedt. Dat is nodig om de dieren van kinderboerderij De Klepperhoeve en vogelopvang De Mikke te beschermen.

Dat heeft het college van B en W dinsdag besloten. Wat GroenLinks betreft waren er meer vuurwerkvrije zones aangewezen door de gemeente, maar volgens burgemeester Harald Bergmann kan dat niet.

,,Voor zo’n verbod moeten we een heel goede onderbouwing hebben.” Dan gaat het bijvoorbeeld om bewijs dat er te veel overlast en schade is. ,,We hebben nu te weinig redenen om meer zones aan te wijzen”, stelde Bergmann dinsdagavond in de raadscommissie algemeen bestuur.

Vuurwerkvrije zones kunnen er nog wel komen als de overlast alsnog toeneemt, merkte Bergmann op. Ook kunnen bewoners van straten of buurten dat zelf aanvragen, maar dan moeten ze er ook zelf op toezien dat iedereen in de buurt zich daaraan houdt.

Gemeenten krijgen volgend jaar ook de wettelijke mogelijkheid een vuurwerkverbod voor de hele gemeente af te kondigen. Of dat gebeurt, moet nog blijken. Middelburg heeft de afgelopen weken al in meerdere wijken aan mensen gevraagd hoe zij over vuurwerk denken en gaat ook de komende tijd nog enquêtes houden.

De SP vroeg naar de mogelijkheid om bij een algeheel vuurwerkverbod als alternatief een vuurwerkshow aan te bieden op een centraal punt. ,,De Markt bijvoorbeeld”, opperde Huib Ghijsen.

,,De Markt gaat het in ieder geval niet worden”, reageerde Bergmann. ,,Bij zo’n show moet er veel ruimte omheen zijn en dan zou niemand meer op de Markt kunnen om te kijken. Dus als het een vuurwerkshow wordt, dan moet dat ergens op een weiland buiten de stad.”

En als de gemeente die show betaalt, dan is dat niet goedkoop, waarschuwde Bergmann. ,,Een beetje show kost al gauw meer dan vijftigduizend euro.”