Volledig scherm
Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP) vraagt om aandacht voor de pulsvissers in het Europees Parlement © Europees Parlement

Verbod op pulsvisserij door Europees Parlement

STRAATSBURG - Het Europees Parlement heeft ingestemd met een verbod op de pulsvisserij. Een poging van Nederlandse Europarlementariërs om het verbod uit de nieuwe visserijverordening te halen was vergeefs. De nieuwe verordening met met  571 tegen 60 stemmen aangenomen. 

De Nederlandse Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP), gekleed in een ‘vissersbuis’ riep met Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD) zijn collega’s op tot een aparte stemming over de pulsvisserij. Dat voorstel werd afgewezen. 

Vissen met elektrische pulsen is met ingang van 1 juli 2021 definitief verboden. De meeste pulsvissers zullen echter al op korte termijn moeten overschakelen op een andere vistechniek omdat zij slechts tijdelijk toestemming hadden om met de pulskor te vissen. Slechts 5 procent van de Nederlandse viskotters mag tot de einddatum blijven pulsen. Hoeveel dat er precies zijn is nog niet duidelijk. De aantallen variëren van 10 tot 15 van de 84 door Nederland afgegeven pulsvergunningen. 

De nieuwe visserijverordening moet formeel nog worden goedgekeurd door de raad van visserijministers. De kans dat de raad de puls alsnog toestaat wordt niet hoog ingeschat.

De Nederlandse Vissersbond spreekt van een ‘enorme klap voor de Nederlandse visserijsector'. ,,De Nederlandse innovatie pulsvisserij, een techniek die wetenschappelijk bewezen beter is voor de natuur, wordt daarmee weggegooid samen met tientallen jaren aan onderzoekssamenwerking en innovatie.”

De Franse actiegroep Bloom, drijvende kracht achter het verbod op de pulsvisserij, stelt dat ‘David kan winnen van Goliath’. ,,Door het elektrisch vissen ter discussie te stellen kreeg Bloom te maken met een bijzonder machtige en invloedrijke industrie, met maffia-achtige praktijken op elk niveau van de Europese beleidsmakers.”

Volledig scherm
Nederlandse vissers protesteren voor het Europees Parlement tegen het verbod op de pulsvisserij. © EPA

(artikel gaat verder onder de foto)

In België gaan stemmen op om pulsvisserij binnen de Belgische territoriale wateren onmiddellijk te verbieden. De Belgische Europarlementariër Tom Vandenkendelaere, die met Schreijer-Pierik in de christen-democratische fractie zit, zegt hierover op zijn website Eutom: ,,De Europese wetgeving biedt de mogelijkheid om voor de Belgische kust in de 12-mijlszone een volledig verbod op elektrisch vissen af te kondigen. Deze optie moeten we zeker overwegen want op die manier sluiten we onmiddellijk alle achterpoortjes. Zo is voor iedereen duidelijk wat kan en niet kan. Alleen op die manier vermijden we dat er opnieuw ‘creatieve’ oplossingen worden gezocht zoals onder de vorige wetgeving. Onduidelijke regels en verkeerde interpretatie zorgden er immers voor dat Nederland massaal investeerde in de pulskor. Die beslissing komt nu als een boomerang terug met veel economisch leed tot gevolg.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement