Volledig scherm
© Thinkstock

Veel Zeeuwse ouders kunnen zwemles kind niet betalen

PollVLISSINGEN - Het aantal ouders dat de zwemlessen voor hun kind niet zelf kan betalen, neemt toe. Bijna duizend Zeeuwse gezinnen hebben het afgelopen jaar een beroep moeten doen op een bijdrage uit het Jeugdsportfonds. In 2013 ging het nog om 350 kinderen die financiële steun kregen. Sinds het schoolzwemmen in veel gemeenten is afgeschaft, draaien ouders zelf op voor  de kosten voor het behalen van een zwemdiploma van zoon of dochter. Dit kan al snel oplopen tot wel 900 euro. 

poll

Geef alle kinderen gratis zwemles

  • Eens (90%)
  • Oneens (10%)
2050 stemmen
Quote

Soms is de problema­tiek in een gezin zo groot, dat ze geen hulp durven te zoeken. Stap over de drempel en zoek hulp, zou ik tegen die mensen willen zeggen.

Dennis Plantinga, Jeugdsportfonds Zeeland

Het Jeugdsportfonds is eigenlijk niet opgericht om zwemlessen te financieren, maar inmiddels gaat ongeveer één derde van alle bijdragen naar het zwemmen. ,,Daar is wel eens discussie over geweest, ja’’, vertelt Dennis Plantinga van het Jeugdsportfonds Zeeland. ,,Toen we in 2008 begonnen, was er nog gewoon schoolzwemmen. Het fonds is niet specifiek voor zwemonderwijs. Maar aan de andere kant, we zijn een waterrijke provincie en voor veel kinderen is zwemmen het begin van een sportieve carrière. Als we ze daar bij kunnen helpen, doen we dat.’’ 

Het aantal ouders dat de zwemles niet kan betalen, ligt waarschijnlijk nog veel  hoger dan die duizend. Maar door onwetendheid of schaamte klopt lang niet iedereen die voor een bijdrage in aanmerking komt aan bij het fonds.

Vanuit het Jeugdsportfonds kunnen ouders die maximaal 120 procent van het sociaal minimum verdienen, een tegemoetkoming in de kosten krijgen van 225 euro per jaar. De rest moeten ze dan zelf bijleggen, of de zwemlessen over twee jaar uitsmeren - waardoor ze 450 euro krijgen. 

Drempel

In totaal hielp het fonds in 2017 2405 gezinnen bij het betalen van contributie voor een sportclub. ,,Maar dat zouden er veel meer kunnen zijn’’, zegt Plantinga. ,,Ik denk dat we nu zo’n vijftig procent van de arme gezinnen helpen. Het blijft een uitdaging om ook die andere ouders te bereiken. Soms is de problematiek in een gezin zo groot, dat ze geen hulp durven te zoeken. Stap over de drempel en zoek hulp, zou ik tegen die mensen willen zeggen. Het laaghangende fruit hebben we  wel geplukt, nu is het een uitdaging om ook die ouders te bereiken die hun weg moeilijker weten te vinden.’’

Gezinnen die in aanmerking denken te komen voor een bijdrage uit het Jeugdsportfonds kunnen contact opnemen met een van de 500 tussenpersonen waarmee wordt gewerkt zoals gemeenten, jeugdzorg of schuldhulpverlening. Het geld wordt rechtstreeks naar de clubs overgemaakt. Alleen de gemeente Noord-Beveland doet niet mee aan het Jeugdsportfonds. Zij hebben ook een eigen regeling voor het schoolzwemmen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement