Volledig scherm
De rechtbank in Middelburg. © Guido van der Heijden

Vechtende voetbalfans Schalke 04 voor Middelburgse rechtbank

MIDDELBURG - Anderhalf jaar na hun bezoek aan Renesse moeten zeven Duitse mannen donderdag en volgende week maandag voor de Middelburgse rechtbank verschijnen.

Ze staan terecht omdat deze Ultra-fans van de voetbalclub Schalke 04, aldus het Openbaar Ministerie, in de nacht van 12 april 2015 heel veel geweld gebruikten tegen politie, beveiligers en bezoekers van de Schouwse badplaats. Mei vorig jaar werden vier collega-supporters door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen van vier en vijf maanden. Het OM had op 1 mei van dat jaar negen maanden onvoorwaardelijk tegen hen geëist.

Verkeerde verdachten

Het OM wilde na die massale vechtpartij via snelrecht alle elf veroordeeld krijgen. De raadslieden van de zeven vroegen echter met succes om aanhouding van de strafzaken. Volgens hen waren namelijk de verkeerde verdachten gedagvaard. Om die reden zijn de afgelopen maanden tal van getuigen gehoord die wat meer kunnen vertellen over wat er die bewuste nacht in Renesse gebeurde.

Geprovoceerd

In de avond van de 11e april arriveerde daar een groep van 75 Schalke 04-supporters per bus voor een feestje. Bij het weggaan werd een van hen geprovoceerd door enkele Nederlanders. Daarop gaf hij een klap of stomp en wordt vervolgens, samen met een maat, aangehouden. Dat pikken de andere supporters niet. Ze willen als groep vertrekken en proberen met veel geweld die twee te ontzetten. Daarbij gebruiken ze speciale vechttechnieken waarbij ze het vooral op de benen van de acht agenten hebben gemunt.