Volledig scherm
© ThinkStock

Vaste gasten brengen Zeeland veel geld in het laatje

VLISSINGEN - Zeeland telt zo’n 115.000 vaste gasten: toeristen met een eigen vakantieverblijf. Ze brengen de provincie een smak geld in het laatje en zijn belangrijk voor behoud van voorzieningen. Hoewel deze toeristen erg tevreden zijn, willen ze beter draadloos internet op hun verblijf, lagere kosten en een groter of verwarmd zwembad. Het Zeeuwse landschap moet vooral blijven zoals die is, vinden ze.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Kenniscentrum Kusttoerisme in Vlissingen. De studie is gedaan in samenwerking met ondernemers en overheden. Jaarlijks brengen de 115.000 vaste gasten (30 procent van de Zeeuwse bevolking) 6 miljoen overnachtingen door in hun stacaravan, op de seizoensplaats, in de tweede woning of op hun boot. Ter vergelijking: in toeristische accommodaties zoals hotels, bungalows en campings telde CBS vorig jaar 10,1 miljoen overnachtingen; vaste gasten zorgen dus voor een groot aantal extra vakantienachten.

Belgen zijn 'big spenders'

Tijdens hun verblijf geven vaste gasten volop geld uit: gemiddeld 15 euro per persoon per dag. Dat is 2 euro meer dan elders in Nederland. Belgische vaste gasten zijn de grootste besteders: zij geven per persoon per dag bijna 20 euro uit. Duitsers zijn zuiniger en doen het met gemiddeld 13 euro.

Behalve de dagelijkse uitgaven hebben vaste gasten ook jaarlijkse kosten aan hun accommodatie: variërend van 2400 euro voor een seizoenplaats tot 4700 euro bij een tweede woning. Al deze uitgaven zorgen volgens de onderzoekers voor een flinke impuls in de Zeeuwse economie: ruim 184 miljoen euro per jaar. 38 procent daarvan komt terecht in de detailhandel en 37 procent bij logiesbedrijven. De horeca verdient 42 miljoen euro (23 procent) aan vaste gasten, 1 procent wordt uitgegeven aan recreatieve activiteiten.

Meer tijd

Waar landelijk sprake is van een licht dalende trend in het aantal vaste gasten, blijkt dit niet uit het Zeeuwse onderzoek. De vaste gasten in Zeeland willen juist meer tijd doorbrengen in hun verblijven. Het overgrote deel heeft dan ook geen plannen om de provincie te verlaten. Slechts 5 procent wil hun verblijf binnen vijf jaar verkopen; landelijk ligt dat op 11 procent.

Dat vaste gasten meer tijd in Zeeland willen doorbrengen, komt volgens de onderzoekers omdat ze tevreden zijn. Ruim een kwart van de vaste gasten zegt namelijk niets te willen veranderen of verbeteren op het bedrijf waar zij hun vakantieaccommodatie hebben.

Horeca aan het strand

Dat wil niet zeggen dat alles perfect is. Op de vraag wat beter kan, wensen vier op de tien kostenverlaging. Ook wil 16 procent meer privileges als vaste gast en wil 15 procent betere voorzieningen, zoals een goede draadloze internetverbinding en een groter dan wel verwarmd zwembad.

Aan de omgeving willen ze niets veranderen: die moet blijven zoals die is. Doorvragen leert dat  mensen dan ook weer een zwembad noemen. Ook missen sommige vaste gasten bepaalde winkels/supermarkten in de omgeving. Ook wensen sommigen meer horeca, douches en toiletten bij het strand.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement