Volledig scherm
Het bevrijdingskoor treedt drie keer op tijdens de Havendagen in juni. © Marcelle Davidse

Van Crosby tot Glenn Miller: Thools bevrijdingskoor laat jaren veertig en vijftig herleven tijdens Havendagen

THOLEN - Zo rijk als de Thoolse Havendagen komende juni worden aangekleed, zo was het nog nooit. Het tweejaarlijkse feest staat in het teken van 75 jaar bevrijding. Met een heus bevrijdingskoor dat, gekleed als in de oorlogstijd, liedjes zingt uit de jaren veertig en vijftig.

Iedereen die zingen leuk vindt, kan zich daarbij aansluiten. Met en zonder ervaring, vertelt Sylvia Salari. Het Cultikoor, waar zij lid van is, zal het gros van het bevrijdingskoor vertegenwoordigen. ,,Maar er kunnen 75 mensen in het koor. Er is dus nog ruimte voor nieuwe deelnemers."

Het bevrijdingskoor zal tijdens de Havendagen (3 tot en met 6 juni) drie keer optreden. Zaterdag twee keer, en vrijdag één keer. ,,Het optreden van vrijdag is speciaal opgezet voor de ouderen. 's Zaterdags lopen er namelijk duizenden mensen. Zo kunnen ze de drukte ontlopen", legt William van Leeuwen van het organiserende Tholen Sterk uit. ,,We schrijven alle woonzorgcentra en ouderenbonden aan.”

Doris Day

Onder leiding van dirigent Indra Ville uit Tholen zingt het koor tien liedjes. De repetities daarvoor beginnen eind maart. Welke liedjes dat zijn, is nog niet duidelijk. Maar Salari deed met Anneke Verspuij al wat zoekwerk op YouTube, zegt ze terwijl ze een lijstje tevoorschijn haalt. Bing Crosby, Doris Day, en de Glenn Miller-band staan er op. Of die ook ten gehore worden gebracht in juni, is nog maar de vraag. Een speciaal opgezette muziekcommissie gaat de nummers uitkiezen.

Om mee te zingen in het koor, kunnen geïnteresseerden zich melden bij Sylvia Salari via goforit@zeelandnet.nl