Volledig scherm
Vakbondsleden voeren actie voor het stadhuis van Terneuzen. © Harmen Van Der Werf

Vakbondsactie Dethon-personeel in Terneuzen

TERNEUZEN - Personeel dat wordt ingehuurd door sociale werkvoorziening Dethon, heeft donderdagavond actie gevoerd bij het stadhuis in Terneuzen. Het ging onder anderen om werkbegeleiders en pakketbezorgers die via uitzendorganisatie Viaflex bij Dethon werken.

CNV- en FNV-vakbondsleden deelden pamfletten uit aan raadsleden. Ze eisen van Dethon dat er een nieuw sociaal statuut wordt afgesloten voor Viaflex, een volle dochter van Dethon. Het huidige statuut waarin de rechten van de medewerkers zijn vastgelegd bij een reorganisatie, loopt eind 2018 af. ,,We willen raadsleden met deze actie vragen zich voor ons in te zetten”, aldus bestuurder Jacob Riepe van CNV Collectief.

Edwin van den Berghen, algemeen directeur van Dethon, toonde donderdag weinig begrip voor de actie. ,,We hebben deze zomer een afsprakenplan bij de vakbonden ingediend om tot een nieuw statuut te komen. Daar is nooit op geantwoord.”

Van een reorganisatie bij Viaflex waaronder zo'n 150 medewerkers vallen, is aldus Van den Berghen ook geen sprake. ,,Dat mag zo zijn", reageerde CNV’er Riepe, ,,maar zie dat sociaal statuut als een autoverzekering. Die laat je ook niet verlopen.”

Op het voorstel van Dethon is overigens volgens Riepe ‘wel degelijk’ geantwoord. ,,Maar het stelde niks voor.” Riepe zei altijd bereid te zijn tot overleg. ,,Ik veeg m'n agenda er direct voor leeg.” Een actievoerende werkbegeleidster zei donderdagavond: ,,We worden al maanden aan het lijntje gehouden. En als er geen sprake is van een reorganisatie, is het des te gemakkelijker een nieuw sociaal statuut af te sluiten. Dat zal veel onrust wegnemen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement