Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Vakantiereisje naar Ecuador maakt Rotterdammer verdacht

MIDDELBURG - Twee Rotterdammers blijven in voorarrest. Volgens de rechtbank hebben ze mogelijk iets te maken met een vergeefse poging om 44 kilo cocaïne te smokkelen vanuit de haven van Vlissingen-Oost.

Zolang de beide Rotterdammers zwijgen over wat ze medio juni in Vlissingen deden, blijven ze in voorarrest. Want hun aanwezigheid aldaar roept veel vragen op, bleek woensdag tijdens een tussentijdse zitting van de rechtbank. Zo staat de 22-jarige S.C. bekend als een ‘uithaler’, als iemand die eerder betrapt is toen hij drugs uit containers haalde. Bovendien zat hij die bewuste nacht in een busje dat ogenschijnlijk doelloos over het haventerrein van Kloosterboer reed.

Ecuador

Zijn kompaan, de 37-jarige F.F., hield mogelijk het schip met die verdachte container in de gaten. Hij nam kort voor aankomst van het schip op de Boulevard van Vlissingen foto’s. Ook zag de politie hem op een andere plek waar een verdacht schip passeerde. Daarnaast was hij twee jaar geleden in het Zuid-Amerikaanse Ecuador, in Guayaquil, de stad van waaruit de bewuste container met coke is verscheept. 

Bovendien vond de politie in zijn Rotterdamse woning een pers met sporen van cocaïne. ,,Zo’n apparaat kan gebruikt worden om blokken coke te persen”, wist officier van justitie Linda van den Oever. Wat haar betreft zijn de Rotterdammers betrokken bij de smokkel van harddrugs en worden ze 15 maart 2018 daadwerkelijk berecht.

Schorsing

Hun advocaten pleitten woensdag voor een schorsing van het voorarrest. John Silvis wees de rechtbank erop dat een verdachte gebruik mag maken van zijn zwijgrecht. ,,Dat mag niet tegen hem worden gebruikt.” Ook vindt hij het absurd om een ‘vakantiereisje naar Zuid-Amerika’ van twee jaar geleden en wat coke-rommel in zijn woning aan te grijpen als bewijs dat F. betrokken is bij internationale drugshandel.

De rechtbank wees de verzoeken tot schorsing af. Volgens de rechters vragen de afzonderlijke bevindingen om uitleg. ,,Het kan allemaal toeval zijn. Maar alles bij elkaar zorgt er wel voor dat u mogelijk betrokken bent bij deze smokkel”, aldus de rechtbankvoorzitter. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement