Voorlopig ontwerp voor beeld van Hans Lipperhey, bestemd voor de kruidentuin van de Abdij in Middelburg.
Volledig scherm
Voorlopig ontwerp voor beeld van Hans Lipperhey, bestemd voor de kruidentuin van de Abdij in Middelburg. © Stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen

Uitvinder telescoop geëerd met beeld in kruidentuin van Abdij

MIDDELBURG - Hans Lipperhey, de Zeeuwse uitvinder van de telescoop, wordt geëerd met een manshoog beeld. Dat komt in de kruidentuin van de Abdij in Middelburg te staan.

Het initiatief is van het bestuur van de stichting Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen. Dat had het Abdijcomplex als locatie op het oog, omdat Lipperhey (ca. 1570-1619) heeft gewoond in een huis dat tegen de Nieuwe Kerk aan stond. Bovendien werden er in zijn tijd in het complex wetenschappelijke colleges gegeven. In een van de torens was een sterrenkundig observatorium.

Voor de beschutte kruidentuin is gekozen omdat hier veel toeristen komen. Het provinciebestuur heeft nu ingestemd met de plaatsing van het beeld. Er bestaan twee ontwerpen voor. De voorkeur gaat uit naar die van een zittende Lipperhey, die een telescoop vasthoudt die hij richt op de Lange Jan.

Selfie met Lipperhey

,,Het is een perfecte plek”, zegt Rijk-Jan Koppejan, voorzitter van de sterrenwacht. ,,In de kruidentuin staan rondom bankjes. Het idee is om er een te vervangen door het beeld, waarin een bankje is geïntegreerd. Dan kan een bezoeker naast Lipperhey plaatsnemen en bijvoorbeeld een selfie maken.” 

Het idee bestaat al geruime tijd. Nu de toestemming van de provincie er is, kan er vaart achter worden gezet. ,,We hebben een eerste ontwerp”, zegt Koppejan. ,,We hebben ook al een kunstenaar die het gaat uitvoeren: Joop van Nugteren uit Burgh-Haamstede.”

De stichting moet de financiering van het beeld nog rondkrijgen. ,,Maar daarbij verwachten we eigenlijk geen problemen. Als alles meezit, zou het misschien eind dit jaar kunnen worden geplaatst. Dat zou mooi zijn.”