Volledig scherm
Calvijn College. © Calvijn College

Uitlatingen in televisieprogramma Boos leiden tot kamervragen

GOES - Peter Kwint, Tweede Kamerlid voor de SP, wil onderzoek naar de lesmethodes rond seksuele diversiteit op scholen. Dit naar aanleiding van de uitlatingen van bestuursvoorzitter Jan Bakker van het Calvijn College in Goes in het BNN-televisieprogramma Boos. Hij stelde dat je op zijn school wel homo mag zijn, maar niet homo mag doen. 

Kwint vraagt zich af of dergelijke uitlatingen, maar ook het ontslag vorig jaar van een docent op een reformatorische school die in zijn vrije tijd aan toneel deed, niet nu al tegen de wet zijn. Hij wil dat de minister daar in zowel het primair- als voortgezet onderwijs onderzoek naar doet.  ,,Mogen nieuw opgerichte scholen straks ook docenten weigeren omdat die de grondslag van de school onvoldoende onderschrijven”, vraagt Kwint zich af. Als er inderdaad sprake is van misstanden, wil het Kamerlid dat er maatregelen worden getroffen.

Een 17-jarige leerling van het Calvijn College schakelde het online programma #BOOS van BNN in omdat hij op tropische dagen graag in een korte broek naar school wilde, iets wat tegen de regels is van de school. BNNVARA- presentator Tom Hofman ging in gesprek met bestuursvoorzitter Jan Bakker. ,,We hebben deze regel al meer dan 25 jaar”, zei hij tegen Hofman. ,,De lijn die wij volgen is dat mannen en vrouwen verschillend geschapen zijn en zich verschillend kleden.” De school strafte de leerling door hem te schorsen. De Onderwijsinspectie bleek daarvan niet op de hoogte.

Vandaag hebben alle leerlingen, ouders en verzorgers een mail ontvangen van de leiding van de school waarin wordt uitgelegd waarom de kledingcode van de school in de afgelopen week tot zoveel ophef heeft geleid, meldt het Reformatorisch Dagblad. Het feit dat de Onderwijsinspectie niet op de hoogte was gesteld van de schorsing van de jongen, zegt Bakker te betreuren.  „We hebben de inspecteur daarvoor onze verontschuldigingen aangeboden.” Verder schrijft Bakker dat klachten over de verschillen in handhaving van de kledingcode tussen jongens en meiden terecht zijn. „We bezinnen ons op de vraag hoe we de praktijk dichter bij de regel kunnen brengen.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement