Volledig scherm
De oprichtingsrite van de nieuwe loge Terra Maris in het logegebouw aan de Palingstraat in Vlissingen. De gezichten van de Belgische gasten zijn onherkenbaar gemaakt, omdat de vrijmetselarij in België nog niet algemeen geaccepteerd wordt en Belgische vrijmetselaars hun lidmaatschap liever voor zichzelf houden, zegt logevoorzitter Ria de Klerk. © Loge Terra Maris

Tweede vrijmetselaarsloge in Zeeland voor vrouwen en mannen opgericht

VLISSINGEN - Loge Terra Maris is de tweede vrijmetselaarsloge in Zeeland met zowel vrouwen als mannen. De nieuwe loge is afgelopen week officieel geïnstalleerd als Loge nummer 2111 van de Internationale Orde der Gemengde Vrijmetselarij 'Le Droit Humain’. 

Dat gebeurde in het logegebouw van de louter mannelijke loge  l’Astre de l’Orient aan de Palingstraat in Vlissingen. De Nederlandse vertegenwoordiger van de opperraad (hoofdbestuur) van deze orde, gevestigd in Parijs, ontstak met een speciaal ritueel de lichten voor de eerste officiële bijeenkomst met Nederlandse en Belgische vrijmetselaars van diverse ordes.

De nieuwe loge telt nu dertien leden, negen vrouwen en vier mannen, zegt voorzitter en oprichtster Ria de Klerk. De Vlissingse bezocht tot voor kort de enige andere vrijmetselaarsloge waar zowel vrouwen als mannen lid zijn, Emergo in Terneuzen. Om dichter bij huis terecht te kunnen, is de nieuwe loge voor Walcheren opgericht.

 De nieuwe loge volgt het zogeheten ‘Franse rituaal’, een areligieuze stroming in de vrijmetselarij. Daarbinnen draait het om vrij denken, zonder dogma’s, en je eigen weg zoeken door het leven. Zonder de mening van anderen opgelegd te krijgen.