Volledig scherm
De marinierskazerne in Doorn verhuist naar Vlissingen. © Jeroen Jumelet/ANP

Tweede Kamer stemt in met verhuizing Marinierskazerne naar Vlissingen

DEN HAAG - De Tweede Kamer stemt in met de voorgenomen verhuizing van de Marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert moet de Kamer wel informeren over en betrekken bij de stappen die daar nu voor worden genomen. De Kamer wil tijdig worden geïnformeerd over de verdere invulling van het plan en het geld dat daar voor nodig is. De nieuwbouw gaat tussen de 100 en 200 miljoen euro kosten. "We geven geen blanco cheque af", merkte CDA-Kamerlid Raymond Knops op, maar hij stemde wel in met de verdere voorbereiding van de verhuizing. Voor PvdA-Kamerlid Sultan Günal-Gezer was het doorslaggevend dat het vertrek van rijksdiensten uit een krimpregio als Zeeland met de verhuizing van de Marinierskazerne deels wordt gecompenseerd. VVD'er Ronald Vuijk stemde ook in. Hij vond dat er nu knopen moesten worden doorgehakt.

PVV en D66 bleven zich afvragen of de cijfers - de kosten van verbouwing in Doorn tegenover verhuizing naar Vlissingen - niet waren 'gemasseerd' om het besluit in het voordeel van Vlissingen te laten uitvallen. De Algemene Rekenkamer zette onlangs vraagtekens bij de door het kabinet gevolgde procedure omdat de financiële risico's te groot zouden zijn.

VVD, CDA en PvdA, samen een Kamermeerderheid, namen genoegen met de beantwoording van minister Hennis dat er van massage van de cijfers geen sprake was. Ze gaat de Kamer elk half jaar informeren over de verdere voorbereidingen van de verhuizing en geeft nog uitgebreidere informatie over de kostenvergelijking die in het voordeel van Vlissingen is uitgevallen.

  1. Ook Tessa staakt: ‘Soms zit ik langer achter de pc dan dat ik met een patiënt kan praten’
    PREMIUM
    video / poll

    Ook Tessa staakt: ‘Soms zit ik langer achter de pc dan dat ik met een patiënt kan praten’

    TERNEUZEN - Verpleegkundige Tessa Wijkhuijs (23) staakt woensdag mee. Net als haar collega’s van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen, Hulst en Oostburg. Ze draait zondagsdienst. Uit protest. Tegen een te lage waardering van haar werk en ze vindt dat patiënten niet altijd de zorg krijgen die ze verdienen. ,,Dat moet anders! Soms zit ik meer achter de computer, dan dat ik tijd heb om iemand te vragen hoe het nu écht gaat.”