Volledig scherm
De marinierskazerne in Doorn verhuist naar Vlissingen. © Jeroen Jumelet/ANP

Tweede Kamer stemt in met verhuizing Marinierskazerne naar Vlissingen

DEN HAAG - De Tweede Kamer stemt in met de voorgenomen verhuizing van de Marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert moet de Kamer wel informeren over en betrekken bij de stappen die daar nu voor worden genomen. De Kamer wil tijdig worden geïnformeerd over de verdere invulling van het plan en het geld dat daar voor nodig is. De nieuwbouw gaat tussen de 100 en 200 miljoen euro kosten. "We geven geen blanco cheque af", merkte CDA-Kamerlid Raymond Knops op, maar hij stemde wel in met de verdere voorbereiding van de verhuizing. Voor PvdA-Kamerlid Sultan Günal-Gezer was het doorslaggevend dat het vertrek van rijksdiensten uit een krimpregio als Zeeland met de verhuizing van de Marinierskazerne deels wordt gecompenseerd. VVD'er Ronald Vuijk stemde ook in. Hij vond dat er nu knopen moesten worden doorgehakt.

PVV en D66 bleven zich afvragen of de cijfers - de kosten van verbouwing in Doorn tegenover verhuizing naar Vlissingen - niet waren 'gemasseerd' om het besluit in het voordeel van Vlissingen te laten uitvallen. De Algemene Rekenkamer zette onlangs vraagtekens bij de door het kabinet gevolgde procedure omdat de financiële risico's te groot zouden zijn.

VVD, CDA en PvdA, samen een Kamermeerderheid, namen genoegen met de beantwoording van minister Hennis dat er van massage van de cijfers geen sprake was. Ze gaat de Kamer elk half jaar informeren over de verdere voorbereidingen van de verhuizing en geeft nog uitgebreidere informatie over de kostenvergelijking die in het voordeel van Vlissingen is uitgevallen.

  1. Thermphos wordt vandaag  met een flinke knal opgeblazen

    Thermphos wordt vandaag met een flinke knal opgeblazen

    NIEUWDORP - Vrijdag klinkt er een enorme knal in het Sloegebied. De fosforfabriek van het failliete Thermphos wordt met een flinke lading springstof opgeblazen. Bij de saneerders heerst er vreugde dat een ogenschijnlijk onmogelijke missie is volbracht: het veilig reinigen en slopen van het ovenhuis, het hart van de voormalige fosforfabriek. Maar onder oud-Thermphossers zoals Wim Harwig uit Vlissingen heerst vooral weemoed. ,,Ik ga niet applaudisseren.”