Volledig scherm
Oek de Jong © Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

Twee Zeeuwse boeken maken kans op Libris Literatuurprijs

VLISSINGEN - Twee Zeeuwse boeken staan op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2020. Het gaat om De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo uit Kamperland en Zwarte schuur, de Zeeuws gekleurde roman van Oek de Jong.

Te Gussinklo won eind vorig jaar al kort na elkaar twee prijzen met zijn roman De hoogstapelaar. In november werd het boek bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs. Dezelfde maand mocht hij de BookSpot Literatuurprijs in de categorie Fictie ontvangen. Daaraan was een bedrag van 50.000 euro verbonden.

Longlist van 18 boeken

Op de longlist van de Libris Literatuurprijs staan in totaal 18 boeken. Deze zijn uit bijna 200 inzendingen geselecteerd door een onafhankelijke jury, onder leiding van hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets. De andere juryleden zijn Dirk-Jan Arensman, Bo van Houwelingen, Christine Otten en Ronald Soetaert.

De jury gaat de longlist nu terugbrengen tot een shortlist met 6 titels. Deze wordt op 2 maart bekend. Op 11 mei onthult Ionica Smeets in het Amstel Hotel in Amsterdam wie de Libris Literatuurprijs 2020 heeft gewonnen.

 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.