Twee dagen op de IC in Goes: ‘Het is heftig wat er op ons afkomt’

REPORTAGEGOES - Het coronavirus vergt ook van de Zeeuwse ziekenhuizen het uiterste, hoewel de eerste piek achter de rug lijkt. Adrz in Goes kreeg al vele tientallen patiënten binnen. Verslaggever Rolf Bosboom liep twee dagen mee op de afdeling van de ernstigste gevallen worden verzorgd: de intensive care (IC). ,,Je loopt en staat de hele dag. Even rust is er niet meer bij.”

Het binnengaan van de kamer voelt bijna als het betreden van een andere wereld. Aan weerszijden liggen twee patiënten, die in diepe slaap worden gehouden. Ze hebben hun leven tijdelijk in handen moeten geven van machines. Hun lichaam voert al weken een slopende strijd tegen het virus. Een foto aan de muur herinnert aan betere tijden, aan families die - noodgedwongen op afstand - in onzekerheid verkeren. Door het raam is, onder het zonnescherm door, nog net de A58 te zien. Een glimp van de buitenwereld, die hier zo ver weg lijkt.

Alle nieuwsberichten, meningen van deskundigen en RIVM-statistieken verbleken als je zelf oog in oog staat met het coronavirus. IC-verpleegkundige Muriel Hofman maakt zich samen met collega Lisette gereed voor een nieuwe ronde verzorging in isolatiekleding. Ze spreekt de beide patiënten aan alsof ze wakker zijn. ,,Heel bewust, want je weet nooit wat ze ervan meekrijgen. Ik noem ze ook bij hun voornaam, op verzoek van de familie.” Haar geestdrift is bewonderenswaardig. ,,Je moet ook wel positief blijven. Ik probeer altijd een bepaald enthousiasme naar de kamer mee te nemen.”

  1. Inger zag na maanden gehandicapte Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’
    PREMIUM
    video

    Inger zag na maanden gehandicap­te Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’

    HEINKENSZAND - Dan lacht ze, dan weer huilt ze, dan wordt ze 's nachts wakker en schreeuwt om mama en papa. Rosan Ouwerkerk uit Heinkenszand is 27 jaar maar heeft het ontwikkelingsniveau van een peuter en kan niet praten. Leg dan maar eens uit waarom papa en mama al maanden niet meer op bezoek mogen komen vanwege een sluimerend virus dat rondwaart in de samenleving. ,,Ik moest de tas met ijsthee en chips voor haar aan het hek hangen, want ze mocht ons echt niet zien", vertelt moeder Inger.