Volledig scherm
Regisseur Mirka Duijn kreeg de tranen in haar ogen toen een peloton tractoren naar haar - op een pallet op een heftruck geïnstalleerde - camera rolde. Hier rukt de linkervleugel van het regiment tractoren op naar het te veroveren filmpubliek. foto Peter Nicolai

Tractoren zijn filmsterren in documentaire over West-Zeeuws-Vlaanderen

SCHOONDIJKE - Tientallen tractoren, die met zijn allen over een hollebollig weiland aan komen daveren. ,,Episch", zegt Mirka Duijn ontroerd, alsof ze de trekkers als helden van een verhalend gedicht ziet.Maar filmmaker Duijn is niet zo van het poëtische.

Ze maakt met co-regisseur Nina Spiering een film over West-Zeeuws-Vlaanderen: Land van Verandering. De documentaire van een half uur wil de regio vangen in een collage van portretten: portretten van het landschap en van een aantal inwoners. De film wordt gemaakt in opdracht van het Zeeuws Museum en moet tijdens Film by the Sea in september in première gaan.

Duijn en Spiering staan zondagavond met hun kleine filmcrew midden in een weiland aan de rand van bedrijventerrein Technopark in Schoondijke. De trekkers stonden een paar uur daarvoor te pronk op de oldtimertentoonstelling van de Landbouwdag. Een groot deel van de oude tractoren deed ook mee aan het ringrijden. De eigenaren waren niet te beroerd om nog een uurtje langer te blijven om een paar keer met ronkende motor over het weiland richting cameraman te tuffen.

Alle informatie en een trailer van de documentaire zijn te vinden op: www.cinecrowd.nl /het-land-van-verandering.

Lees meer in de PZC van maandag, editie Zeeuws-Vlaanderen

  1. In Cityhotel Wood kan iedereen komen eten en de elektrische hotel auto lenen
    PREMIUM

    In Cityhotel Wood kan iedereen komen eten en de elektri­sche hotel auto lenen

    Eva en Bennie van de Parel, de exploitanten van het nieuwe Cityhotel Wood, willen gerechten aanbieden waarbij groenten de hoofdrol krijgen, zegt de 33-jarige Bennie die jarenlang leiding gaf in de keuken van Van der Valk Goes. ,,Vlees en vis krijgen een bijrol maar zijn natuurlijk ook te krijgen.” Hij kiest er bewust voor het restaurant The Green Room open te stellen voor iedereen. ,,Want koken is zijn passie”, zegt Eva met een grote glimlach.