Volledig scherm
Regisseur Mirka Duijn kreeg de tranen in haar ogen toen een peloton tractoren naar haar - op een pallet op een heftruck geïnstalleerde - camera rolde. Hier rukt de linkervleugel van het regiment tractoren op naar het te veroveren filmpubliek. foto Peter Nicolai

Tractoren zijn filmsterren in documentaire over West-Zeeuws-Vlaanderen

SCHOONDIJKE - Tientallen tractoren, die met zijn allen over een hollebollig weiland aan komen daveren. ,,Episch", zegt Mirka Duijn ontroerd, alsof ze de trekkers als helden van een verhalend gedicht ziet.Maar filmmaker Duijn is niet zo van het poëtische.

Ze maakt met co-regisseur Nina Spiering een film over West-Zeeuws-Vlaanderen: Land van Verandering. De documentaire van een half uur wil de regio vangen in een collage van portretten: portretten van het landschap en van een aantal inwoners. De film wordt gemaakt in opdracht van het Zeeuws Museum en moet tijdens Film by the Sea in september in première gaan.

Duijn en Spiering staan zondagavond met hun kleine filmcrew midden in een weiland aan de rand van bedrijventerrein Technopark in Schoondijke. De trekkers stonden een paar uur daarvoor te pronk op de oldtimertentoonstelling van de Landbouwdag. Een groot deel van de oude tractoren deed ook mee aan het ringrijden. De eigenaren waren niet te beroerd om nog een uurtje langer te blijven om een paar keer met ronkende motor over het weiland richting cameraman te tuffen.

Alle informatie en een trailer van de documentaire zijn te vinden op: www.cinecrowd.nl /het-land-van-verandering.

Lees meer in de PZC van maandag, editie Zeeuws-Vlaanderen

  1. Anouk hoopt op duidelijkheid over haar vermiste vader: ‘Ik was altijd dat meisje van Ploegstra’
    PREMIUM

    Anouk hoopt op duidelijk­heid over haar vermiste vader: ‘Ik was altijd dat meisje van Ploegstra’

    IJZENDIJKE - Waar is Herman Ploegstra? Al meer dan acht jaar worstelt de familie van de kraanmachinist uit IJzendijke met die vraag. Woensdag houdt het coldcaseteam dat de zaak onderzoekt een tweede bewonersbijeenkomst. Hermans dochter Anouk (16) vertelt wat de verdwijning van haar vader met haar heeft gedaan. ,,Mijn herinneringen aan hem vervagen, dat vind ik zelf wel jammer.”