Total geschokt door ingestort tankstation: 'Verschrikkelijk wat er gebeurd is'

VIDEO'S-HEER ARENDSKERKE - Total Nederland reageert geschokt op het instorten van het dak van tankstation Selnisse langs de A58 bij's Heer Arendskerke afgelopen nacht. De overige Total-tankstations in Zeeland blijven vooralsnog gewoon open.

Het dak knakte rond 02.00 uur plots doormidden en kwam bovenop de benzinepompen terecht. Wonderlijk genoeg raakte er niemand gewond. Hoewel de winkel van het pompstation dicht was, kan er 's nachts wel getankt worden aan de pompen. Niemand was echter op het moment van instorten aanwezig. 

"Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is.", zegt Total-woordvoerder Jan Willem den Boer. "Het is van het grootste belang dat we zo snel mogelijk achterhalen wat er gebeurd is en hoe we dit in het vervolg kunnen voorkomen."

Luifels regelmatig geïnspecteerd

Of een constructiefout de oorzaak is van de ravage, is nog niet bekend. "Het is te vroeg om al conclusies te geven. Eerst moeten we de oorzaak onderzoeken." De luifels van het tankstation worden volgens Total regelmatig geïnspecteerd. Hoe vaak precies, is onduidelijk. Den Boer: "U kunt ervan uit gaan dat we voldoen aan alle regelgeving." 

De andere 16 Total-tankstations in Zeeland, waarvan er nog drie langs de A58 staan, worden voorlopig niet onderzocht. "Dat is te voorbarig. Eerst onderzoeken we de oorzaak, daarna kunnen we eventueel maatregelen nemen." Het pompstation blijft voorlopig gesloten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is ter plaatse en verricht onderzoek naar de dakconstructie. 

Volledig scherm
Het ingestorte dak. © Ginopress
Volledig scherm
Onderzoekers bekijken de constructie. © Theo Giele

'Als het vijf uur eerder gebeurde'

Volledig scherm
De beschadigde benzinepompen. © Theo Giele

Een medewerker van het benzinestation keek vanochtend vreemd op, toen zijn collega foto's van de ravage doorstuurde. "Gisterenavond heb ik om 21.00 uur de shop afgesloten. Als het dak vijf uur eerder ingestort was... Maar gelukkig stond mijn auto meer rechts van de shop, dus ik zou niet geraakt zijn." Volgens hem wordt er 's nachts met grote regelmaat getankt. "Gelukkig dat er niemand geraakt is." Hij moet vanmiddag weer gaan werken. "Ik heb nog niks gehoord van Total, dus ik zal maar gaan kijken."

Volgens een constructiedeskundige (die anoniem wil blijven) kan het instorten meerdere oorzaken hebben. "Roest, overbelasting, er kan iets gebroken zijn, het kan van alles zijn. Het dak is echt doormidden geknakt, maar er zitten zware spanten in. Je kan het alleen met 100 procent zekerheid zeggen na uitgebreide inspectie."

Dak 26 jaar oud

Het is niet voor het eerst dat het tankstation getroffen wordt door het noodlot. In de zomer van 1990 brandde het pompstation af door een brand. Een kapotte afsluiter van een dieselpomp was de oorzaak. Een vrachtauto met oplegger en het halve station gingen in vlammen op. Anderhalf jaar later werd het pompstation herbouwd, met een nieuw dak, dat nu dus instortte. 

Volledig scherm
Onderzoek naar het dak. © Theo Giele
Volledig scherm
Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid © Theo Giele
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement