Dit is Jos de zomertortel. Jos heeft op zijn rug de duidelijk zichtbare satellietontvanger.
Volledig scherm
PREMIUM
Dit is Jos de zomertortel. Jos heeft op zijn rug de duidelijk zichtbare satellietontvanger. © Marcel Klootwijk

Tortelduif Jos is dol op blauwmaanzaad: daarom wordt dat nu geteeld

WILHELMINADORP - Jos vliegt momenteel zijn kleine duivenlongetjes uit zijn lijf. De zomertortel draagt een zendertje en is vanuit het overwinteringsgebied in Mali op weg naar huis. Terug naar zijn geboortegrond om voor nageslacht te zorgen. Maar na 4200 kilometer is het vaak moeilijk om eten te vinden op de Zeeuwse akkers. Daar doet Het Zeeuws Landschap iets tegen, samen met de boeren.

 1. Als je naar Oostkapelle op vakantie gaat, hoef je tenminste niet te testen
  PREMIUM
  video

  Als je naar Oostkapel­le op vakantie gaat, hoef je tenminste niet te testen

  MIDDELBURG - Testen, formulieren of quarantaine, daar heeft Justine Maljaars uit Middelburg geen trek in. ,,We gingen altijd naar Frankrijk, maar nu blijven we in Nederland, vanwege het coronavirus”, vertelt ze. ,,Dat hebben we vorig jaar ook al gedaan. Voor de kinderen hoef je niet ver weg. Het belangrijkste is dat we lekker even weg zijn, en dat de kinderen uit kunnen rusten. En ik vind het héérlijk dat ik ’s ochtends even geen broodtrommels hoef te vullen.”
 2. De Zeeuwse jeugd aan de woorden
  PREMIUM
  column Jan Vantoortelboom

  De Zeeuwse jeugd aan de woorden

  U weet: een groot deel van mijn tijd gaat naar schrijven, mensen helpen van de grond te komen bij het schrijven en verder begeleiden, manuscripten lezen en beoordelen van gevorderde schrijvers en bij een ontdekking van onwaarschijnlijk talent treed ik ook op als scout voor de topuitgeverijen. Maar ik wil het in mijn ongebreidelde ambitie nog veel breder trekken, ik wil de jongeren bereiken: de worstelende dagboekschrijfpubers, de onverzadigbare en bij zwak nachtlicht lezende lettervreters met uitgestelde en onzekere schrijfplannen, de pathologische en soms introverte fantasten die met hun oeverloze humor de wereld en de mensen om zich heen draaglijk maken en houden. Zelfs hier in Zeeland moet er toch een kweekvijver te vinden zijn voor toekomstig talent? In tegenstelling tot Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Groningen enzovoorts hebben we hier in Zeeland geen schrijversvakschool.