Toeristen mogen binnenkort weer in hun Zeeuwse vakantieverblijf overnachten

Update 17:53 uur I videoMIDDELBURG - Vanaf morgen mogen eigenaren van een tweede woning, stacaravan of boot weer zelf van hun vakantieverblijf in Zeeland gebruikmaken. Recreatieondernemers mogen 15 procent van de slaapplaatsen verhuren. Daarmee is een eerste stap gezet in het toelaten van ‘recreatief overnachten’ in de provincie.

Eind maart verbood de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) elk ‘recreatief nachtverblijf’. De VRZ wilde voorkomen dat met de massale komst van toeristen de druk op de Zeeuwse gezondheidszorg te groot zou worden. Inmiddels neemt het aantal coronapatiënten in de Zeeuwse ziekenhuizen gestaag  af. Dat biedt volgens VRZ-voorzitter Jan Lonink ruimte om de overnachtingsregels enigszins te versoepelen.

Deze maatregel in Zeeland kwam bovenop de landelijke verordening dat campings hun gezamenlijke sanitaire voorzieningen moesten sluiten. Dat is nog steeds zo. Daarom mag alleen gebruik worden gemaakt van toeristische overnachtingsplaatsen als mensen een eigen vaste toilet- en wasvoorzieningen hebben. Dat wil zeggen een aansluiting op het riool of een septictank. Een chemisch toiletje in een camper of caravan is niet voldoende.

Een grotendeels verlaten vakantiepark Roompot Cadzand.
Volledig scherm
Een grotendeels verlaten vakantiepark Roompot Cadzand. © ANP

Eigenaren van een tweede woning mogen die niet aan derden verhuren. Alleen de eigenaar en directe gezinsleden mogen er overnachten. Dit geldt ook voor stacaravans, strandslaaphuisjes en jachten. Ook hier zijn eigen sanitaire voorzieningen een voorwaarde.

Ondernemers met een hotel, vakantiepark of camping mogen 15 procent van het aantal slaapplaatsen verhuren. Zij moeten zich dan bij de veiligheidsregio aanmelden. In samenwerking met de toeristische sector, provincie en de Zeeuwse burgemeesters is hiervoor een systeem opgezet. Ondernemers kunnen zich daar vanaf  morgen online voor aanmelden.

De maatregelen gelden vooralsnog tot 22 mei. De versoepeling van de maatregel is vooral bedoeld voor rustzoekers, zei Lonink. Vrijdag kondigde hij de versoepeling al aan, maar pas gisteren kon de VRZ met de praktische uitwerking naar buiten komen. ,,Het motto blijft, het is geen vakantietijd, maar crisistijd. Maar dit besluit biedt perspectief en past bij de stappen die we in Zeeland zetten om samen te leren omgaan met de situatie rond corona.” 

De maatregel biedt ruimte om verdeeld  zo’n 30.000 toeristen in Zeeland te laten overnachten. Het getal 15 procent komt niet uit de lucht vallen. Dat is volgens de VRZ de gemiddelde bezetting van de toeristische accommodaties in de meimaand.

De veiligheidsregio houdt het effect van de versoepeling in de gaten. In de loop van mei wordt bekeken of en wat er nog meer kan worden toegestaan en komt er meer duidelijkheid over de zomervakantie.