Volledig scherm
Toeristen aan een van de terrassen aan de boulevard van Vlissingen. © Ruben Oreel

Toeristen besteedden 1,6 miljard euro in Zeeland

VLISSINGEN - Toeristen hebben vorig jaar 1,62 miljard euro besteed in Zeeland. Daarvan kwam 30 procent, 486 miljoen, terecht bij de horeca. In de detailhandel gaven toeristen 388 miljoen euro uit en 372 miljoen kwam terecht bij verblijfsaccommodaties. De overige 374 miljoen werd aan andere zaken als vervoer, attracties en cultuur besteed.

Dit heeft het Kenniscentrum Kusttoerisme, dat verbonden is met de HZ, berekend. De toegevoegde waarde voor de Zeeuwse economie is 551 miljoen euro. In totaal is de toeristische sector goed voor 16.400 banen, wat neer komt op 9,4 procent van de totale werkgelegenheid in de provincie. Bijna één op de tien Zeeuwen is voor zijn broodwinning  afhankelijk van het toerisme.

Dagjesmensen

Uit de cijfers blijkt dat ook de detailhandel wel vaart bij miljoenen vakantiegangers en dagjesmensen die Zeeland bezoeken. ,,Voor Zeeuwse winkels zijn toeristen een belangrijk deel van het klantenbestand. 

Toch bleek uit interviews met winkeliers dat velen nog onvoldoende inspelen op deze belangrijke doelgroep. Aan de kust worden assortiment en aanbiedingen speciaal gericht op toeristen, maar buiten het kustgebied is dat nauwelijks aan de orde, terwijl toeristen ook daar hun geld uitgeven'', aldus de onderzoekers van het Kenniscentrum Kusttoerisme.

  1. Anouk hoopt op duidelijkheid over haar vermiste vader: ‘Ik was altijd dat meisje van Ploegstra’
    PREMIUM

    Anouk hoopt op duidelijk­heid over haar vermiste vader: ‘Ik was altijd dat meisje van Ploegstra’

    IJZENDIJKE - Waar is Herman Ploegstra? Al meer dan acht jaar worstelt de familie van de kraanmachinist uit IJzendijke met die vraag. Woensdag houdt het coldcaseteam dat de zaak onderzoekt een tweede bewonersbijeenkomst. Hermans dochter Anouk (16) vertelt wat de verdwijning van haar vader met haar heeft gedaan. ,,Mijn herinneringen aan hem vervagen, dat vind ik zelf wel jammer.”