Volledig scherm
Ook in Zeeland wordt het steeds warmere klimaat op lange termijn een probleem. © Thinkstock

Toenemende hitte is ook een Zeeuws probleem

MIDDELBURG - Zeeland moet zich wapenen tegen oplopende temperaturen. De nabijheid van de zee biedt te weinig verkoeling op warme dagen, zo blijkt uit onderzoek.

Zeeland komt er niet onderuit. Ook hier dreigt het warmer wordende klimaat op termijn voor grote problemen te zorgen. Hitte kan leiden tot meer sterfgevallen onder bijvoorbeeld ouderen en chronisch zieken. Ook zorgt extreme warmte voor slaapstoornissen en lagere arbeidsproductiviteit. Bovendien kan de infrastructuur eronder lijden, zoals bruggen die niet meer dicht kunnen.

Hitte-eilanden

Hittestress, wordt het in één woord genoemd. Eerder onderzoek in Rotterdam liet zien dat het probleem in steden speelt. Daar loopt de temperatuur sneller op dan in het buitengebied. 's Nachts koelt het in de stad minder snel af. Steden vormen daardoor 'hitte-eilanden'.

De Zeeuwse overheden, die zich ook moeten wapenen tegen de diverse klimaatbedreigingen, hebben laten onderzoeken in hoeverre hittestress hier speelt. Waterschap Scheldestromen en de provincie hebben Wageningen Environmental Research (Alterra) daarvoor opdracht geven.

De afgelopen maanden is op vijf plaatsen de 'gevoelstemperatuur' gemeten: in twee binnensteden (Walplein in Middelburg en Scheldestraat in Vlissingen), twee 'groenere' wijken in steden  (Generaal Eisenhowerlaan in Middelburg en Westerzicht in Vlissingen) en in de Roofvogelstraat in Heinkenszand. De metingen zijn vergeleken met die van het KNMI-station in Westdorpe.

Nachttemperatuur

De resultaten werden donderdag gepresenteerd. De conclusie is helder: ook Zeeland kent hittestress en -eilanden. De gemiddelde nachttemperatuur was in de binnensteden beduidend hoger (2,5 graad) dan in Westdorpe. In de groenere wijken, inclusief Heinkenszand, was het verschil minder groot (1,5 graad) maar nog steeds onmiskenbaar.

Vooraf werd gehoopt dat hittestress vooral een randstedelijke aangelegenheid is en dat de nabijheid van zee en ander water voor voldoende koeling zorgt. Die vlieger gaat onvoldoende op. ,,Bijzonder is dat Zeeland minder bijzonder is dan we dachten, qua hitte", zegt onderzoeker Cor Jacobs.

,,We meten intensiteiten die vergelijkbaar zijn met die in groene wijken in de Randstad en zien effecten die overeenkomen met wat wij weten van de werking van hitte-eilanden", zegt Jacobs. ,,En dan moet je ook bedenken dat het bepaald geen zinderende zomer was."

Schaduw

De Borselse wethouder Ad Schenk spreekt namens de Zeeuwse overheden van een belangrijk signaal. ,,We krijgen te maken met verdere opwarming, waardoor de effecten alleen gaan toenemen. Dat betekent dat we er iets mee moeten. We zullen de openbare ruimte zo moeten inrichten dat het effect van hitte wordt verminderd." Daarbij valt te denken aan het gebruikmaken van schaduw en het beter benutten van de wind als ventilatie. 

Zonder maatregelen kunnen de kosten van de klimaatverandering de komende decennia oplopen tot 70 miljard euro, memoreert Schenk. Alleen al voor zijn gemeente Borsele zou het neerkomen op 70 miljoen euro. ,,Maatregelen kosten veel geld, maar als je niets doet, kost het ook veel geld."

Het is nog onduidelijk of het onderzoek wordt voortgezet, zegt Schenk. ,,Daar zijn we nog niet helemaal uit. We willen ook kijken hoe het Rijk erin staat." Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft tot nu toe meebetaald.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement