Volledig scherm
De Maria Magdalenakerk in Goes. © Google Streetview

Toekomst RK-kerken binnen twee jaar bekend

VLISSINGEN - De toekomst van de Rooms-Katholieke kerkgebouwen boven de Westerschelde is over twee jaar duidelijk.  Niet alles zal bij het oude blijven, blijkt uit het parochieplan ‘De bakens verzetten’. 

Al enige tijd wordt gesproken over de toekomst van de H. Mariaparochie (Walcheren) en de H. Pater Damiaanparochie (de Bevelanden en Schouwen-Duiveland). In het nieuwe parochieplan is ook aandacht voor de toekomst van de kerken en bijbehorende gebouwen. In de H. Pater Damiaanparochie zijn acht kerken in gebruik. Ze staan in Goes, Heinkenszand, Hansweert, 's-Heerenhoek, Kwadendamme, Lewedorp, Ovezande en Zierikzee. Het Bisdom Breda is akkoord met het aanwijzen van de Maria Magdalenakerk als parochiekerk. De functies van de andere kerken wordt binnen twee jaar duidelijk. Of uiteindelijk kerkgebouwen worden afgestoten is nog niet bekend. 

De toeristenkerk in Haamstede valt buiten dit plan. Dat geldt ook voor de Walcherse  toeristenkerken in Vrouwenpolder, Dishoek, Domburg en Zoutelande. Het parochiebestuur van de H Mariaparochie moet  binnen twee jaar een definitieve knoop doorhakken over de toekomst van de kerken in Vlissingen en Middelburg. Het hele parochieplan is te lezen oprkwalcheren.nl.