Volledig scherm
De getijdecentrale van Tocardo in de Oosterscheldekering. © Marcelle Davidse

Tocardo gered, getijdencentrale in Oosterscheldekering blijft draaien

VLISSINGEN - Tocardo, het bedrijf dat de getijdencentrale in de Oosterscheldekering heeft gebouwd, is gered. Een groep Nederlandse investeerders stopt geld in het in januari failliet verklaarde bedrijf. Van de twintig personeelsleden, blijven er vijftien.

Curator Alexander Claus van Tanger advocaten in Alkmaar meldt dat Tocardo definitief een doorstart maakt. Dat kan omdat een aantal particuliere investeerders en de provincie Noord-Holland geld in het bedrijf steken.

Tocardo in Den Oever ontwikkelt turbines die elektriciteit opwekken uit het verschil tussen eb en vloed. Die techniek staat nog in de kinderschoenen. Er is veel geld nodig om de turbines verder te ontwikkelen en rendabel te maken. Tocardo hoopte dat geld te verkrijgen door 53,5 procent van de aandelen te verkopen aan het Canadese Tribute Resources. Dat had een belang van 46,5 procent. Maar de deal ging niet door, omdat Tribute Resources zelf met financiële tegenvallers kampt. Daardoor raakte Tocardo zelf in de problemen. In januari werd het bedrijf failliet verklaard. Voor de getijdencentrale in de Oosterscheldekering had de 'afkoelingsperiode'- zoals directeur Hans van Breugel het toen noemde - geen consequenties. Dat project is ondergebracht in een aparte vennootschap en is zelfstandig gefinancierd, vertelde hij toen. Daardoor kon de centrale gewoon verder draaien.

Volledig scherm
De getijdencentrale in de Oosterscheldekering.
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement