Tilroe's boek neemt je mee met soppende soldaten door de Vlissingse straten

VLISSINGEN - 'Nicht schießen!’ Van uur tot uur vertelt Vlissinger Edwin Tilroe hoe de geallieerde aanval op Vlissingen verloopt. Van twee uur 's nachts op die eerste november van 1944 tot de troepen drie dagen later, op de vierde november langs het Kanaal naar Middelburg marcheren. Zijn boek Operation Infatuate, de aanval op Vlissingen neemt de lezer  mee  met de doorweekte, schietende soldaten in de Vlissingse straten.

Volledig scherm
Edwin Tilroe heeft boek geschreven: Operation Infatuate, de aanval op Vlissingen. © Dirk Jan Gjeltema

Het boekje, 74 bladzijden, valt op in de stroom van nieuwe publicaties over de Slag om de Schelde, dit jaar 75 jaar geleden. Tilroe zet de schijnwerper op die drie cruciale dagen in zijn stad. ,,Ik noem het de aanval op Vlissingen, niet de bevrijding. Dat was helemaal de inzet niet. Vlissingen moest gezuiverd worden van de tegenstander",  concludeert hij na twee jaar bedolven te zijn onder documenten. Antwerpen was al in geallieerde handen, maar die havenstad was volstrekt onbruikbaar voor de ondersteuning van de troepen zolang de Duitsers vanuit Vlissingen met hun artillerie de Scheldemonding bewaakten. ,,Het is in de geschiedenis altijd zo geweest: wie Vlissingen in handen had, had de sleutel tot het land.”

  1. Marten (51) herdenkt de Ramp in het water: ‘Ik wil voelen hoe mijn opa en oma zich voelden’
    PREMIUM

    Marten (51) herdenkt de Ramp in het water: ‘Ik wil voelen hoe mijn opa en oma zich voelden’

    KORTGENE - Putje winter de Noordzee inplonzen klinkt niet heel aanlokkelijk. Maar Marten Klop (51) uit Kamperland doet dat zaterdag met een speciale reden. Hij duikt het ijskoude water in als steunbetuiging aan iedereen die de watersnoodramp meemaakte. In het bijzonder zijn grootouders uit Kats, die op die februaridag in 1953 een hachelijk avontuur beleefden. „Ik wil voelen hoe zij zich voelden.”