Tilroe's boek neemt je mee met soppende soldaten door de Vlissingse straten

VLISSINGEN - 'Nicht schießen!’ Van uur tot uur vertelt Vlissinger Edwin Tilroe hoe de geallieerde aanval op Vlissingen verloopt. Van twee uur 's nachts op die eerste november van 1944 tot de troepen drie dagen later, op de vierde november langs het Kanaal naar Middelburg marcheren. Zijn boek Operation Infatuate, de aanval op Vlissingen neemt de lezer  mee  met de doorweekte, schietende soldaten in de Vlissingse straten.

Volledig scherm
Edwin Tilroe heeft boek geschreven: Operation Infatuate, de aanval op Vlissingen. © Dirk Jan Gjeltema

Het boekje, 74 bladzijden, valt op in de stroom van nieuwe publicaties over de Slag om de Schelde, dit jaar 75 jaar geleden. Tilroe zet de schijnwerper op die drie cruciale dagen in zijn stad. ,,Ik noem het de aanval op Vlissingen, niet de bevrijding. Dat was helemaal de inzet niet. Vlissingen moest gezuiverd worden van de tegenstander",  concludeert hij na twee jaar bedolven te zijn onder documenten. Antwerpen was al in geallieerde handen, maar die havenstad was volstrekt onbruikbaar voor de ondersteuning van de troepen zolang de Duitsers vanuit Vlissingen met hun artillerie de Scheldemonding bewaakten. ,,Het is in de geschiedenis altijd zo geweest: wie Vlissingen in handen had, had de sleutel tot het land.”

  1. Radicaal idee moet Zeeland wapenen tegen stijgende zeespiegel: ‘Splijt Oosterschelde met een dam!’
    PREMIUM
    POLL

    Radicaal idee moet Zeeland wapenen tegen stijgende zeespiegel: ‘Splijt Ooster­schel­de met een dam!’

    COLIJNSPLAAT - Het is een radicaal idee. Splits het Nationaal Park Oosterschelde in het midden door een dam. Behoud het water ten westen van de Zeelandbrug als natuurgebied. Laat het oostelijk deel langzaam verzoeten, zodat de landbouw royaal over zoet water kan beschikken. Leg op de dam naast de Zeelandbrug twee rijbanen aan en voìla, er ligt een vierbaansweg tot aan Zierikzee. Het idee van Siebe Kramer, voorzitter Nationaal Park Oosterschelde, krijgt veel bijval.