Volledig scherm
Het monument 'Levenslicht' tijdens de presentatie in Rotterdam © Marco De Swart

Tijdelijk Holocaustmonument in vijf Zeeuwse gemeenten

VLISSINGEN - De komende dagen wordt in de gemeente Goes, Terneuzen, Veere, Middelburg en Vlissingen het tijdelijke monument ‘Levenslicht’ geplaatst. Dat bestaat uit stenen die oplichten in het donker. 

Met de lichtgevende stenen wordt herdacht dat het op 27 januari 75 jaar geleden is dat concentratiekamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Het doel van het project is het vergroten van het bewustzijn dat er in heel Nederland Joden, Roma en Sinti zijn vervolgd. 

De lichtgevende stenen staan symbool voor de herinneringen aan de Holocaustslachtoffers per gemeente. Iedere deelnemende gemeente krijgt 500 stenen. Levenslicht was 16 januari tijdens de presentatie in Rotterdam eenmalig in zijn geheel te zien. Het kunstwerk was toen twintig meter in diameter en telde 104.000 stenen. Dat aantal staat gelijk aan het aantal Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.

 Het project is ontworpen door Studio Roosegaarde in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Landelijk is het tijdelijke monument te zien in 170 gemeenten met een Holocaustverleden. Het is de eerste keer dat er op zo veel plekken tegelijk wordt stilgestaan bij de Holocaust.

Waar en wanneer in Zeeland

- Goes: 28 januari tot en met 2 februari nabij het stadskantoor Goes

- Terneuzen: 27 januari tot en met 2 februari in het stadhuis Terneuzen

- Veere: 22 januari tot met 2 februari in het gemeentehuis Domburg

- Middelburg: van 27 januari tot en met 3 februari op het Abdijplein Middelburg

- Vlissingen: 25 januari tot en met 2 februari op de Sint Jacobstraat / Oude Markt Vlissingen

  1. Thermphos wordt vrijdag met een flinke knal opgeblazen

    Thermphos wordt vrijdag met een flinke knal opgeblazen

    NIEUWDORP - Vrijdag klinkt er een enorme knal in het Sloegebied. De fosforfabriek van het failliete Thermphos wordt met een flinke lading springstof opgeblazen. Bij de saneerders heerst er vreugde dat een ogenschijnlijk onmogelijke missie is volbracht: het veilig reinigen en slopen van het ovenhuis, het hart van de voormalige fosforfabriek. Maar onder oud-Thermphossers zoals Wim Harwig uit Vlissingen heerst vooral weemoed. ,,Ik ga niet applaudisseren.”