Volledig scherm
PREMIUM
Pieter Ippel, mede-organisator van het Filosofisch Café Middelburg © mechteld jansen

Tien jaar filosoferen, mét een drankje erbij. Niet alleen voor wie op de universiteit heeft gezeten

MIDDELBURG - Van alle wetenschappen lijkt de filosofie het verst af te staan van de man in de straat. Maar dat filosofen zich helemaal niet in ivoren torens verschuilen, bewijst het Filosofisch Café Middelburg, dat zaterdag zijn tiende verjaardag viert. ,,Iedereen doet mee. En er hoort een drankje bij.”

Het Filosofisch Café is begonnen in Ko D’oooooooor, de espressobar die kunstenaar William Verstraeten en zijn vrouw Marijke van 2007 tot 2014 runden in de Lange Noordstraat in Middelburg. ,,Naar voorbeeld van een trend die 25 jaar geleden in Frankrijk ontstond”, vertelt mede-organisator Pieter Ippel. ,,Het idee is dat filosofie niet alleen wordt beoefend op universiteiten waar mensen heel geleerde dingen uitbroeden. Het is kennis die je op veel plekken kunt delen met een geïnteresseerd publiek, bijvoorbeeld in een café.”

Schopenhauer en Ed Sheeran

Tegenwoordig is het café van het Zeeuws Museum de plek waar zes tot zeven keer per jaar wordt gefilosofeerd, met een drankje erbij. Behalve zaterdag. Dan wordt het tienjarig bestaan gevierd in sociëteit De Vergenoeging, in de Middelburgse Gortstraat. Met onder meer betogen over Schopenhauer en Nietzsche, maar ook liedjes van Birdy en Ed Sheeran (gezongen door Noa Hiemstra & Frederique van Luijk) en gitaarmuziek van Tonie van den Buuse, tien jaar geleden de initiatiefnemer van het Filosofisch Café.

  1. Thermphos wordt vrijdag met een flinke knal opgeblazen

    Thermphos wordt vrijdag met een flinke knal opgeblazen

    NIEUWDORP - Vrijdag klinkt er een enorme knal in het Sloegebied. De fosforfabriek van het failliete Thermphos wordt met een flinke lading springstof opgeblazen. Bij de saneerders heerst er vreugde dat een ogenschijnlijk onmogelijke missie is volbracht: het veilig reinigen en slopen van het ovenhuis, het hart van de voormalige fosforfabriek. Maar onder oud-Thermphossers zoals Wim Harwig uit Vlissingen heerst vooral weemoed. ,,Ik ga niet applaudisseren.”