Volledig scherm
Sinds kort staan voor het gemeentehuis van Tholen geen vier, maar vijf vlaggenmasten. Het protocol schrijft voor dat wanneer de Nederlandse vlag is gehesen (zoals tijdens Koningsdag) de andere masten leeg blijven. © Joeri Wisse

Tholen plaatst extra mast voor ‘bijzondere’ vlaggen

THOLEN - Voor het gemeentehuis van Tholen is een vijfde vlaggenmast verrezen.  Daar kan vrijdag 11 oktober, op Coming-Outdag, de omstreden regenboogvlag worden gehesen.  

Ook andere organisaties en verenigingen die willen vlaggen voor specifieke situaties, kunnen vanaf nu gebruik maken van deze mast om hun eigen vlag te hijsen. Dat kan op andere (internationale) themadagen of bijvoorbeeld tijdens een collecteweek of een plaatselijk evenement.

Het vlaggenprotocol van Tholen stond eerder niet het hijsen van andere dundoeken voor. Na een aantal felle debatten, besloot een meerderheid van de gemeenteraad om de regels aan te passen, zodat de regenboogvlag kan worden gehesen. Dit leidde tot veel beroering. Eerst plaatsten 22 kerken een paginagrote advertentie waarin ze het besluit veroordeelden.  Later werd bekend dat het college van burgemeester en wethouders niet van plan is om zelf de vlag te hijsen, zoals in andere gemeenten wel gebruikelijk is.  Dit tot verbijstering van de fractie van PvdA/Groenlinks, die met het idee kwam om de regenboogvlag te hijsen.

Volledig scherm
De oude situatie, waarbij vier masten voor het gemeentehuis stonden. © Willem Adriaansens
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement