Volledig scherm
Thijs Meliefste van restaurant Meliefste in Wolphaartsdijk is door culinaire gids GaultMillau uitgeroepen tot ‘jonge topchef van het jaar'. © Joost Hoving

Thijs Meliefste beste jonge chef bij GaultMillau, Inter Scaldes blijft aan de top

AMSTERDAM - De Zeeuwse restaurants en chefs doen het weer goed in de nieuwe uitgave van de culinaire gids GaultMillau. Inter Scaldes blijft het beste restaurant van Nederland en Thijs Meliefste uit Wolphaartsdijk werd gekozen tot ‘jonge topchef van het jaar’.

De presentatie van de toonaangevende gids, die jaarlijks uitkomt, was vandaag. Inter Scaldes uit Kruiningen blijft, samen met De Librije in Zwolle, het beste restaurant van Nederland. De zaak van chef Jannis Brevet scoorde opnieuw 19,5 van de maximaal te behalen 20 punten. De jury spreekt van ‘een magische gastronomische wereld'. Ook de Kromme Watergang in Slijkplaat (18 punten) staat in de top 10. Pure C in Cadzand-Bad (17,5 punten) en Meliefste in Wolphaartsdijk (17 punten) behaalden eveneens dezelfde hoge score als afgelopen jaar.

Er was meer Zeeuws succes. Thijs Meliefste (32) werd gekozen tot jonge topchef van het jaar. En de hoogste nieuwe binnenkomer in de gids is restaurant Codium in Goes, van Wouter Kik. Codium is nog maar drie maanden open en scoorde 15 punten. 

  1. Radicaal idee moet Zeeland wapenen tegen stijgende zeespiegel: ‘Splijt Oosterschelde met een dam!’
    PREMIUM
    POLL

    Radicaal idee moet Zeeland wapenen tegen stijgende zeespiegel: ‘Splijt Ooster­schel­de met een dam!’

    COLIJNSPLAAT - Het is een radicaal idee. Splits het Nationaal Park Oosterschelde in het midden door een dam. Behoud het water ten westen van de Zeelandbrug als natuurgebied. Laat het oostelijk deel langzaam verzoeten, zodat de landbouw royaal over zoet water kan beschikken. Leg op de dam naast de Zeelandbrug twee rijbanen aan en voìla, er ligt een vierbaansweg tot aan Zierikzee. Het idee van Siebe Kramer, voorzitter Nationaal Park Oosterschelde, krijgt veel bijval.