Theaterbezoek trekt ook in Zeeland weer aan

TERNEUZEN - Het dieptepunt voor de Zeeuwse podiumkunsten lijkt achter de rug. In 2015 trokken de podia in de provincie gezamenlijk 134.000 bezoekers. Dat is vijftien procent meer dan het jaar ervoor. Die trend heeft zich ook afgelopen jaar doorgezet.

Bezuinigingen op de culturele sector en verhoging van de btw op toegangskaarten hadden vanaf 2011 ingrijpende gevolgen voor de podia. Zowel het aantal voorstellingen als het aantal bezoekers daalde drastisch.

Volgens cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag publiceerde, waren er in 2011 in Zeeland nog 1452 voorstellingen, goed voor in totaal 256.000 belangstellenden. Drie jaar later was dat afgenomen tot 844 voorstellingen, die samen 117.000 bezoekers trokken.

De neerwaartse trend lijkt echter gekeerd. Het CBS telde over 2015 landelijk 18,1 miljoen bezoekers in de 542 theaterzalen. In 2014 waren dat er nog 17,4 miljoen. Vooral muziekvoorstellingen blijken meer in trek te zijn.

,,Het landelijke beeld is voor ons absoluut herkenbaar", zegt Valerie Lievens van Zeelandtheaters, waaronder het Scheldetheater in Terneuzen, de Schouwburg Middelburg en De Mythe in Goes vallen. ,,Vooral dit seizoen zien we een duidelijke stijging. In Terneuzen hebben we op dit moment al net zo veel kaarten verkocht als het hele vorige seizoen, terwijl we nog vier maanden hebben te gaan."

De toename zit vooral in wat Lievens de 'lastminuteverkoop' noemt: bezoekers die pas op het laatste moment beslissen of ze naar het theater gaan. ,,Maar daarnaast blijven de vaste bezoekers die in mei, als de brochure uitkomt, de kaarten voor het hele seizoen bestellen."

Lievens is optimistisch over de toekomst. ,,Zeker met de renovatie van de schouwburg in Middelburg in het vizier, zien we de komende jaren positief tegemoet." Het Middelburgse theater gaat na dit seizoen een jaar lang dicht voor een ingrijpende verbouwing.

Theaters aan Zee, dat voorstellingen programmeert in Ritthem, Heinkenszand en op Schouwen-Duiveland, zag het aantal bezoekers in een jaar tijd verdubbelen. ,,Daar past wel enige relativering bij", zegt Peter de Neef. ,,We hebben een pand erbij gekregen (De Verwachting in Ritthem) en we zijn ook veel meer voorstellingen gaan brengen."

Ook De Neef merkt dat het publiek pas vaak laat beslist. Dat betekent dat het hele jaar door veel aan promotie moet worden gedaan om mensen te trekken. ,,Zeker voor voorstellingen die minder bekend zijn, moet je je kanalen goed op orde hebben. Het leuke daarvan is we daardoor veel intensiever contact hebben met ons publiek dan voorheen."