Volledig scherm
Jan Roos in gesprek met Ernst Jan Rozendaal en Ferdinand Koppejan. © PZC

TERUGKIJKEN: Jan Roos: 'VNL brengt Zeeland bergen werk'

VLISSINGEN - Lijsttrekker Jan Roos van VoorNederland (VNL) beet woensdag het spits af in de serie interviews die Omroep Zeeland, de PZC en ZB / Planbureau en Bibliotheek met landelijke lijsttrekkers houden. 

VNL mikt bij de verkiezingen op drie zetels. Hoe kijkt Jan Roos, die de naam heeft een ruziemaker te zijn, aan tegen compromissen sluiten, toch een essentieel onderdeel van politiek? "Dat komt goed. Wij sluiten niemand uit, wij hebben geen breekpunten." De financiële onderbouwing voor zijn plannen is volgens hem doorgerekend en in orde bevonden door het CPB. "We bezuinigen op toeslagen, op provinciële bestuurslagen, en op ontwikkelingshulp."

Windmolens

VNL ziet niets in windmolens. Ze kosten te veel geld, en leveren te weinig energie op. Een streep zetten door windmolens mag dan banen in Zeeland kosten, maar windmolens werken eenvoudigweg niet, betoogt Jan Roos. "Je kan ook wel zeggen: 'we hadden trekschuiten moeten blijven bouwen, want dat leverde banen op.'" VNL wil 15 jaar lang 1 miljard investeren in een transitiefonds voor energie om op dat gebied plannen te maken die wel werken.

De kerncentrale bij Borssele, die met groot verlies draait, moet meegefinancierd worden door de Nederlandse overheid, vindt Roos. "Dat levert ook banen op, en het moet veilig zijn." En de kosten zijn 'peanuts' vergeleken bij de bedragen die nu worden geïnvesteerd in windenergie.

Onderzeeërs

VNL wil nieuwe fregatten en onderzeeërs laten bouwen. Dat gebeurt onder meer bij Damen Shipyards in Vlissingen. De plannen van VNL zouden dus 'ongelofelijk veel werk naar Zeeland brengen', betoogt lijsttrekker Jan Roos. Ook Den Helder is bij deze plannen in beeld. Hij stelt dat hij ze pertinent niet in het buitenland wil laten bouwen. Roos wil investeren in de eigen Nederlandse economie.

Verkeer

VNL wil investeren in de wegen. Jan Roos kwam vandaag naar Vlissingen via de Dammenroute, geeft hij aan. Je moet daar heel traag rijden, mag niet inhalen: "Dat leidt tot gevaarlijke situaties. Een brede snelweg is veel beter." Ook 80-kilometerzones wil hij afschaffen. Dat moet ook een snelweg met een snelheidslimiet van 130 km/uur worden. De mensen in Zeeland hebben er recht op op snel naar de Randstad te rijden, betoogt hij, "of weer terug naar dat mooie Zeeland, natuurlijk." Daarom investeert VNL 1,2 miljard in infrastructuur en mileu.

Nederlandse taal spreken moet gestimuleerd worden, vindt Jan Roos. In Nederland hebben we de Nederlandse taal, cultuur en tradities.  Als je dat niet leuk vindt, moet je je afvragen wat je hier doet. Ook asielzoekers in hun eigen taal tegemoet komen, vindt hij onzin. "Na een week in Spanje kan ik wel een biertje en wat te eten in het Spaans bestellen. Die mensen kunnen gewoon onze taal leren."

Veiligheid

VNL is kampioen veiligheid, betoogt Jan Roos waar het gaat om het thema veiligheid. Er zouden volgens hem geen politiebureau's meer gesloten moeten worden. Sterker nog, hij zou ooit gesloten bureau's willen heropenen. Dat draagt ook bij aan het gevoel van veiligheid. "Het is fijn als je weet dat de politie in de buurt." Er moet volgens Roos dan ook meer geld voor de politie komen. Niet alleen in de Randstad, maar in heel Nederland. Juist provincies die aan andere landen grenzen, hebben last van bijvoorbeeld drugscriminaliteit. Hij pleit in dat kader ook voor bewaking van de Nederlandse grenzen, om criminelen buiten de deur te houden. De privacywetgeving zou daar ondergeschikt aan gemaakt moeten worden.

Roos wil het provinciale bestuur afschaffen. Dat is bureaucratie, meent hij, en dat kost alleen maar geld.

Volledig scherm
© ANP

Jan Roos geniet nog weinig naamsbekendheid. Zijn gezicht wordt echter wel veel herkend, vooral van zijn werk bij GeenStijl en POWned. Is hij van plan die extreme manier van werken ook door te trekken in zijn partij VoorNederland? "Dat hangt er vanaf wat je extreem noemt. Politieke correctheid vind ik een van de grootste gevaren in Nederland. Het betekent dat je de problemen niet wilt zien. Problemen moet je benoemen."

Het verdere interviewprogramma ziet er als volgt uit:

Donderdag 2 maart - 17.00 uur: Kees van der Staaij (SGP)

Vrijdag 3 maart - 15.30 uur: Sybrand Buma (CDA)

Maandag 6 maart - 13.00 uur: Emile Roemer (SP)

Maandag 6 maart - 17.00 uur: Gert-Jan Segers (ChristenUnie)

Dinsdag 7 maart - 10.30 uur: Marianne Thieme (Partij voor de Dieren)

Woensdag 8 maart - 9.30 uur: Alexander Pechtold (D66)

Woensdag 8 maart - 10.30 uur: Tunahan Kuzu (Denk)

Woensdag 8 maart - 12.00 uur: Henk Krol (50Plus)

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement