Volledig scherm
Marnix Haak komt een jaar zijn straat in Amsterdam niet uit om zijn buren beter te leren kennen. © Marnix Haak

Terneuzense filmmaker (29) gaat al een half jaar zijn straat niet uit

AMSTERDAM - Een jaar in je eigen straat blijven. Dat is de uitdaging die de Terneuzense filmmaker Marnix Haak (29) is aangegaan met zijn project ‘Jaffa Jaffa’. Hij houdt het nu al zes maanden vol. ,,Het is leuk om mijn buren te leren kennen, maar ik kijk ook uit naar het moment dat ik gewoon weer ergens naartoe kan met mijn vriendin.”

In de Javastraat in Amsterdam wonen volgens Marnix mensen van wel honderd verschillende nationaliteiten, verschillende leeftijden en verschillende bevolkingsklassen. Die diversiteit triggerde hem. ,,Ik was nieuwsgierig naar de verhalen van de mensen om me heen. Maar tegelijkertijd was ik zo enorm druk dat ik eigenlijk zelden iemand sprak.”

Project ‘Jaffa Jaffa’ moest daar verandering in brengen. ,,Ik wilde zien en laten zien wat er gebeurt als ik me openstel voor de mensen die naast me wonen. Daarom besloot ik een jaar lang te investeren in in mijn buren.” Dat doet hij sinds 1 september door allerlei activiteiten te ondernemen. Zijn belevenissen legt hij - zoals een echte filmmaker betaamt - vast en deelt hij bijna dagelijks op YouTube.

Hoe het Marnix tot nu toe bevalt? ,,Goed”, antwoordt hij. ,,Het is leuk om zoveel mensen te spreken die op een andere manier in het leven staan dan ik. Dat verruimt mijn blik." Op het begin vond hij het wel spannend. ,,In deze maatschappij zijn we heel erg op onszelf gericht. Om contact te maken met onbekenden, moet ik iedere keer weer een barrière doorbreken. Daar word ik gelukkig steeds beter in.”

Om zijn buren bij elkaar te krijgen, heeft de Terneuzense filmmaker allerlei activiteiten op poten gezet. Zo heeft hij bingo-avonden, bootcamps en een huiskamerconcert gehouden. En soms gaat hij naar de mensen thuis. ,,Ik wil betrokken raken bij wat ze doen en iets voor ze kunnen betekenen. Daarom ben ik bijvoorbeeld eens bij iemand gaan klussen."

Ondanks dat hij onderhand graag de straat eens uit zou gaan om een rondje te fietsen, of zijn hoofd even leeg te maken in het park, ziet Marnix de tweede helft van zijn projectjaar positief tegemoet. ,,De zomermaanden komen eraan en ik heb nog een heleboel ideeën. Ik zit eraan te denken om een fietsevenement te organiseren, mee te doen aan de Ramadan en ik wil nog veel meer samenwerken met ondernemers. Alles om nog meer mensen in de straat nog beter te leren kennen.”

Zaterdag houdt Marnix open dag. In een expositie kunnen bezoekers als het ware door de afgelopen zes maanden heen lopen, er zijn hapjes en drankjes en bezoekers mogen suggesties doen voor video's en activiteiten. Van 13.00 tot 20.00 uur is iedereen welkom, Javastraat 113 Amsterdam.

Lees het hele artikel in de PZC van woensdag 22 februari.