De nu nog tweehoofdige leiding van havenbedrijf North Sea Port, Jan Lagasse (links) en Daan Schalck.
Volledig scherm
De nu nog tweehoofdige leiding van havenbedrijf North Sea Port, Jan Lagasse (links) en Daan Schalck. © Angela Verdam, Scherp fotografie.

Terneuzen verrast door besluit tot eenhoofdige leiding North Sea Port

TERNEUZEN - Het besluit om met één algemeen directeur (ceo) door te gaan bij havenbedrijf North Sea Port, met de Gentenaar Daan Schalck, heeft Terneuzen verrast.

Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen, meldde dit donderdagavond in de raadscommissie bestuur en middelen. Hij reageerde op de mededeling van deze week dat Jan Lagasse, voormalig topman van Zeeland Seaports, eind augustus vertrekt als algemeen directeur van het 1 januari 2018 gevormde, grensoverschrijdende fusiehavenbedrijf North Sea Port. De leiding komt in handen van één man, Daan Schalck, eerder topman bij de Haven van Gent.

Alle vertrouwen

Het toezichthoudend orgaan van North Sea Port heeft officieel dit besluit genomen. Terneuzen is ‘slechts’ één van de aandeelhouders. Lonink liet donderdagavond weten nog uitleg te willen hebben van het toezichtsorgaan. Hij voegde direct toe alle vertrouwen te hebben in Schalck.

Jos Verdurmen, fractievoorzitter van TOP/Gemeentebelangen, plaatste wel een kanttekening. Hij vroeg zich af of er nog wel een evenwichtige verhouding binnen North Sea Port blijft bestaan. Burgemeester Lonink reageerde zich daar geen zorgen over te maken.

De Vlissingse wethouder John de Jonge gaf eerder al dat Vlissingen er maar bij zou hangen in het havenbedrijf en dat Vlaanderen de boventoon zou voeren. Het dagelijks provinciebestuur heeft dit recent nog weersproken in antwoord op vragen van FvD-Statenlid Martin Bos. Volgens Gedeputeerde Staten zijn er geen aanwijzingen dat Vlaanderen in het havenbedrijf de dikste vinger in de pap heeft. Bij deze beantwoording was nog niet bekend gemaakt dat Schalck vanaf eind augustus de enige algemeen directeur wordt.