Volledig scherm
De verkochte kerk van Biervliet (archief). © Reliwiki

Terneuzen aan kop met sluiting kerken

VLISSINGEN - In nog geen twintig jaar tijd is in Zeeuws-Vlaanderen één op de drie kerken verdwenen. Op Schouwen-Duiveland en Tholen nam het aantal kerken toe. In Midden-Zeeland (Beveland en Walcheren) bedroeg de afname tussen 1 januari 2001 en 1 juli 2019 14,2 procent.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de website gelovenindedelta.nl Tussen 2001 en 2010 nam het aantal kerken in Zeeland met gemiddeld twee per jaar af, daarna met drie tot vier.  In totaal werden tussen 2001 en 2019 in Zeeland 63 kerken aan de eredienst onttrokken. 

In Terneuzen was de teruggang het grootst van heel Zeeland, namelijk 39,5 procent. In Sluis ging het om een afname van 37,2 procent.

Zeeland telt nog 281 kerkgebouwen die als zodanig gebruikt worden, een afname van 16,6 procent. Vooral PKN en RK kerken zijn afgestoten.

Zeeland is zuinig op kerken die hun oorspronkelijke bestemming verliezen.  Veertig procent van de gebouwen is of wordt bewoond.  Worden ze - in een zeldzaam geval - toch gesloopt, dan gaat het bijna nooit om beeldbepalende gebouwen. Ook blijft de toren behouden. Zo staat in Terneuzen de kerktoren van de RK Sint Willibrorduskerk nog fier overeind.

Zeeland heeft nu veertien plaatsen waar geen kerkdiensten meer worden gehouden. Voormalige kerkgebouwen zijn nu onder meer in gebruik als B&B, peuterspeelzaal, kinderopvang, kappersbedrijf, atelier, brouwerij en bruidshuis. Ook een culturele bestemming komt regelmatig voor: theaterproductiehuis, galerie, exposities en concerten bijvoorbeeld. Sluis maakt zich in zijn kerkenvisie sterk voor het behoud van beeldbepalende bedehuizen, andere gemeenten zullen volgen. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement